Internațional

Politico: Comandantul-șef al forțelor NATO din Europa și-a exprimat sprijinul pentru furnizarea de avioane F-16 către Ucraina

Comandantul-șef al forțelor aliate din NATO în Europa, Christopher Cavoli, a răspuns afirmativ la o întrebare dacă avioanele de luptă F-16, dronele și rachetele cu rază lungă de acțiune vor ajuta Ucraina să domine cerul și să consolideze operațiunile ofensive, relatează Politico, citat de BBC.

Problema posibilelor livrări de avioane F-16 este una dintre cele mai discutate în rândul aliaților occidentali ai Ucrainei, dar încă prevalează punctul de vedere că este prematur să se înceapă livrările de avioane de luptă și că ar trebui să se pună accentul pe sisteme de apărare aeriană și tancuri.

Cu toate acestea, generalul Cavoli, în cadrul unei ședințe private de informare cu peste 10 senatori americani și membri ai Camerei Reprezentanților, care a avut loc vineri la München, a răspuns „Da” atunci când a fost întrebat dacă F-16 ar ajuta Ucraina să câștige războiul. Așa spun interlocutorii pentru Politico.

Potrivit publicației, chestiunea F-16 a fost doar o parte a unei discuții mai ample despre desfășurarea războiului și despre ceea ce are nevoie Kievul pentru a reuși în planurile sale de a trece la ofensivă și de a opri înaintarea trupelor rusești. Cavoli, potrivit Politico, a declarat că, pe lângă avioanele de vânătoare, este nevoie de rachete cu rază de acțiune mai mare pentru a lovi pozițiile rusești de la o distanță mai mare, punând în pericol cartierele generale și liniile de aprovizionare din spate.

Publicația califică această evaluare drept un pas înainte față de declarațiile anterioare ale autorităților americane, care nu excludeau furnizarea de F-16, dar numai în viitor, și insistau că apărarea aeriană este acum mai necesară pentru Ucraina.

Generalul, care este atât comandantul suprem al forțelor NATO în Europa, cât și șeful comandamentului european al SUA, consideră că Occidentul ar trebui să înarmeze Ucraina în așa fel încât armata sa să poată aplica lovituri mai profunde asupra pozițiilor rusești din interiorul graniței ucrainene, notează Politico.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut de mult timp avioane de luptă, dar președintele american Joe Biden și unii lideri europeni nu sunt încă pregătiți să îi vină în întâmpinare, spunând că furnizarea de tancuri, sisteme de apărare aeriană și artilerie este mai importantă pentru etapa actuală a războiului. Vineri, un grup bipartizan de congresmeni americani i-a cerut lui Biden să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button