OpiniiPolitică

Ion Cristoiu: PSD se pregătește de Marea Destrămare a Coaliției

Vineri, 28 octombrie 2022, s-a desfășurat la Buzău Conferința județeană de alegeri. Din cîte se știe, în această perioadă au loc în PSD, la diferite nivele, alegeri. La un nivel precum cel de Conferință județeană participă, de regulă, președintele PSD. E un bun mijloc de îmbărbătare, dar și de verificare a stării de luptă a trupelor. Cunoscătorii ițelor politice postdecembriste ar spune că e și un mijloc de a-i face pe delegați să-l aleagă pe cel preferat de președintele PSD.

La Conferință a participat și a luat cuvîntul Marcel Ciolacu, președintele PSD. Pînă aici nimic deosebit. Mai ales că Marcel Ciolacu e din Buzău. Deosebitul apare în clipa cînd aflăm despre conținutul discursului ținut de Marcel Ciolacu: Un atac la adresa PNL, partenerul de guvernare și, în același timp, Patronul PNL.

Mult mai deosebitul (să-mi fie iertată forțarea limbii române pentru a-mi ieși o figură de stil!) apare însă dintr-un alt fapt: La conferință a fost prezent și Vasile Dîncu, ministrul demisionar de la Apărare.
A fost prezent și a ținut și un discurs.
Discurs în care l-a atacat pe Klaus Iohannis.

Vasile Dîncu a fost ministru al Apărării din partea PSD. El și-a motivat în scris demisia prin faptul că-i e imposibil să colaboreze cu Președintele României, comandantul suprem al Armatei.
Așa cum am mai scris, postarea pe rețelele sociale a unui astfel de text al demisiei echivalează cu un atac năprasnic la Klaus Iohannis. Vasile Dîncu scrie că imposibilitatea colaborării s-a manifestat în cazul unor proiecte și decizii. Altfel spus, președintele a vrut să impună Ministrului Apărării, în stilu-i specific de Jupîn al ministerelor (nu e „Guvernul Meu”?) o serie de decizii pe care ministrul Apărării le-a respins considerîndu-le aiurea, ca să nu spun, iresponsabile.

Klaus Iohannis e cunoscut ca un tip ranchiunos. Scena cu paltonul aruncat pe capotă din debutul primului mandat spune totul despre rolul uriaș al rolului jucat de hormonii aroganței stupide în deciziile lui Klaus Iohannis luate deseori în numele României. Știindu-l fără cruțare cînd e vorba de a-și revărsa ranchiunele, nici un ministru n-a îndrăznit pînă acum să-l atace pe Klaus Iohannis. Chiar și cînd a știut că autorul demiterii a fost însuși chiriașul de la Cotroceni. Vasile Dîncu e din acest punct de vedere autorul unei premiere în cele două mandate ale Ranchiunosului. Firește, Vasile Dîncu nu e de la PNL. În PNL, domnește teroarea cînd vine vorba de Klaus Iohannis. Chiar și cînd merg la W.C., liderii PNL nu îndrăznesc să se gîndească la Klaus Iohannis decît în poziție de drepți. Numai că lui Vasile Dîncu nu-i stă în fire astfel de lovituri. Dacă a invocat public în demisie conflictele cu Klaus Iohannis înseamnă că el n-a făcut-o de capul lui. A făcut-o în numele PSD, în cadrul a ceea ce s-ar putea numi ofensiva PSD împotriva lui Klaus Iohannis.

Vasile Dîncu a fost invitat la Conferința de la Buzău de Marcel Ciolacu. Președintele PSD îl știe pe Ranchiunosul Klaus Iohannis. Știe că simpla invitare a celui care l-a înfruntat public îl seacă la ficat pe Klaus Iohannis. PSD e membru al Coaliției de Guvernare. Adus la Guvernare de Klaus Iohanis. A-l invita pe Vasile Dîncu are semnificația unei sfidări aduse celui care Patronează Coaliția și de care depinde existența Coaliției.

Vasile Dîncu nu numai c-a fost invitat să participe. El a fost invitat să țină și un discurs delegaților. Discursul, din care am dat un fragment în jurnalul meu video, conține un atac violent la adresa lui Klaus Iohannis:

„Spuneam că ar fi necesar să ne păstrăm identitatea și să fim atenți la ea și pentru că o coaliție, cum este cea de acum, uzează. Și ești obligat să faci concesii. Nu trebuie să facem, însă, concesii legate de identitatea noastră, pentru că sunt cîteva lucruri necesare pe care trebuie să le facem în viitor. În primul rînd, cum zic ardelenii… Știți că este un banc cu un ardelean care a pierdut trenul în Gara de Nord și care spunea: Ce înseamnă să nu ai lucrul tău! În primul rînd, trebuie să vedem în viitor să avem lucrul nostru. Adică să avem un guvern, nu al nostru, al PSD, ci un guvern pentru români, pentru oamenii nevoiți, cei care au avut ghinion. Este necesar să fie un guvern care să fie condus, în primăvară, de Marcel Ciolacu. Am încredere că alături de el și cu un program de guvernare, al nostru, România va reuși să iasă din această pasă proastă în care se află, inclusiv din perspectiva imaginii. În al doilea rînd, cred că ne mai trebuie un lucru, care să fie lucrul nostru. Să avem un președinte, nu al nostru. Dintre noi, un președinte pentru români. Este nevoie, și studiile noastre sociologice arată acest lucru, în ultima perioadă, tot mai mult. Este nevoie de lideri empatici, atît la nivel general, la nivelul cel mai înalt, cît și la nivelul județului. Este nevoie de lideri care să-i înțeleagă pe oameni, să se apropie de suferința lor. Nu poți să te ascunzi după promptere și să vorbești numai după promptere.”

Așadar, Marcel Ciolacu îl invită să vorbească delegaților la Conferința județeană Buzău pe cel care l-a atacat pe Klaus Iohannis denunțîndu-i incapacitatea de a lucra cu un ministru altfel decît un Sultan cu supușii săi. Luînd cuvîntul, Vasile Dîncu lansează un atac și mai puternic împotriva lui Klaus Iohannis.

E o întîmplare?
Firește că nu.
Marcel Ciolacu s-a remarcat și se remarcă prin calculul rece folosit în conducerea PSD și în relația cu PNL și cu Klaus Iohannis. El nu e omul care să facă gesturi întîmplătoare mai ales cînd e vorba de Patronul coaliției. El știe că a da în Klaus Iohannis înseamnă a da în existența Coaliției. PNL îl consideră pe Klaus Iohannis ca un Alah al lor.

Îl poți ataca pe Alah dacă ești în coaliție cu credincioșii de la PNL?
Firește că nu.
Nu, dacă vrei să păstrezi Coaliția.
Da, dacă vrei s-o rupi.

PSD prin Marcel Ciolacu atacă zilnic PNL.
Nu ăsta e semnul că ar vrea să rupă Coaliția.
Semnul e atacarea lui Klaus Iohannis, Tatăl din Ceruri al PNL-iștilor.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button