Republica Moldova

Chișinău: Ion Ceban, în vizorul Parchetului General privind legăturile sale cu serviciul secret rus FSB

Procuratura Generală din Republica Moldova a anunțat că investighează împreună cu serviciul de informații SIS informațiile publicate de Rise Moldova potrivit cărora spioni ai serviciului rus de securitate FSB se implică activ în campaniile electorale și viața politică din țară, transmite Radio Chișinău. Ion Ceban este cunoscut ca un apropiat al președintelui PSD, Marcel Ciolacu.

Rise Moldova a scris că agenții serviciului rus FSB (ex-KGB) au sprijinit cu bani, logistică și strategii campaniile electorale ale unor vectori pro-ruși din Republica Moldova, printre care și primarul din Chișinău Ion Ceban și fostul președinte Igor Dodon.

Procuratura Generală, în comun cu Serviciul de Informații și Securitate vor investiga faptele expuse în postările respective, și vor adopta decizii prompte, corespunzătoare rezultatelor cercetării, se arată în comunicatul citat de Radio Chișinău.

Jurnaliștii de la Rise Moldova au publicat luni, în cooperare cu Centrul „Dosare”, o serie de date suplimentare, inclusiv fotografii, privind ofițerii din Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, aflați la conducerea operațiunilor speciale ale Kremlinului în Moldova și au relatat din ce se compune influența serviciilor speciale rusești asupra politicienilor moldoveni.

Rise arată că ofițeri FSB și alte personaje apropiate de serviciile ruse au participat activ la campania electorală din 2019 a lui Ion Ceban, primarul Chișinăului. Reamintim că Ion Ceban este sprijinit de unele primării și consilii județene din România, inclusiv Consiliul Județean Buzău.

În 27 octombrie, un document oficial al Departamentului de Stat al SUA a arătat că partidul lansat de Ion Ceban, „Mișcarea Alternativa Națională” (MAN), ar fi finanțat din surse de la Moscova. Afirmația apare în documentul privind sancțiunile aplicate de SUA pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova, printre care Ilan Șor și Vlad Plahotniuc.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button