Politică

Viktor Orban: Cum vom plăti 5 miliarde de euro lunar numai ca Ucraina să nu între în faliment?

Premierul Maghiar Viktor Orbán a arătat că se conturează trei costuri majore pe care Occidentul, care susţine războiul, va trebui să le suporte: pe lângă costul războiului apare costul reconstrucţiei, pe care l-a apreciat ca fiind “imprevizibil de mare”, la care se adaugă banii necesari funcţionării Ucrainei, întrucât ţara vecină nu reuşea nici înainte de război să producă “suma de bani necesară traiului ucrainenilor”.

Este vorba de o sumă uriaşă de bani, de aproximativ 5 miliarde de euro pe lună, de care statul ucrainean are nevoie pentru a nu intra în colaps, iar întrebarea este: cine va da aceşti bani, a punctat premierul. El a semnalat că se discută despre împărţirea acestei sarcini între Europa şi America, precum şi dacă Europa îşi asumă o parte din acestea, cum să fie împărţită povara între statele membre şi dacă toată lumea va dori sau nu să participe la un astfel de ajutor financiar.

Orbán a subliniat că Ungaria va trebui să decidă şi ea dacă doreşte să participe. “Vom avea bani de oferit ucrainenilor? Şi dacă da, sub ce formă vrem să-i dăm, împreună cu ceilalţi sau separat, ca donaţie sau ca împrumut?”, a enumerat întrebările premierul ungar. El a considerat că această problemă se va clarifica în cursul negocierilor în cadrul UE din următoarele două sau trei luni, iar Ungaria va trebui să ia hotărâri dificile.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button