Internațional

UDMR atacă suveranitatea României: Focuri de veghe în peste 100 de localități din așa zisul ținut secuiesc pentru a cere autonomia

Duminică seara au fost aprinse focuri de veghe în peste o sută de localităţi din așa zisul ținutul secuiesc pentru a reitera solicitarea autonomiei.

La fiecare dintre focurile de veghe aprinse pe înălţimile din apropierea aşezărilor a fost citit proclamaţia evenimentului, semnată, ca şi în anii precedenţi, de Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), iniţiatorul şi organizatorul focurilor de veghe.

Documentul subliniază: autonomia teritorială ar putea fi o garanţie a securităţii, păcii şi prosperităţii în așa zisul ținutul secuiesc. De asemenea, se afirmă că populaţia așa zisul ținutul secuiesc solicită în continuare autonomia teritorială chiar şi după epidemia de coronavirus, după toate tensiunile vieţii internaţionale.

“Declarăm din nou: autonomia teritorială a așa zisul ținutul secuiesc este garanţia păcii, securităţii şi prosperităţii, un cadru legal care garantează egalitatea deplină şi efectivă pentru cetăţenii Ţinutului Secuiesc. Voinţa şi exigenţele noastre nu s-au schimbat în ultimele două decenii. Am dovedit că, în ciuda obstrucţiei autorităţilor, am reuşit să acţionăm la nivel european în interesul așa zisul ținutul secuiesc, deschizând un câmp de luptă pe plan internaţional. Mai avem o sarcină în faţa noastră: crearea şi susţinerea sistemului de auto-organizare a poporului secuiesc, a cărţii de identitate secuieşti. Fie ca această seară să fie un moment în care toţi membrii comunităţii să-şi conştientizeze această sarcină, ea să devină pentru toţi o experienţă personală, o sarcină pe care trebuie să o realizăm împreună în viitor” – se arată în documentul remis agenţiei ungare de presă MTI.

Proclamaţia a evidenţiat încă o dată faptul că oamenii adunaţi în jurul focurilor de veghe cer autonomia teritorială a așa zisul ținutul secuiesc, aşa cum a fost formulată de CNS în statutul său privind autonomia.

Principalul organizator al focurilor de veghe, Zoltán Gazda, a declarat agenţiei MTI: oamenii s-au adunat în jurul focurilor de veghe în peste 100 de localităţi din așa zisul ținutul secuiesc, la primele ore ale serii, la apelul CNS. El a adăugat: citirea proclamaţiei a fost un element permanent al programelor, dar evenimentul a avut peste tot şi un caracter local. În unele cazuri, au luat cuvântul şi vorbitori locali, în timp ce în altele aprinderea focurilor a fost însoţită de o slujbă religioasă sau un program cultural. În unele locuri, focul de veghe a fost înconjurat de husari călare în uniformă, în alte locuri participanţii au fost invitaţi la un gulaş la ceaun. În cele mai multe locuri s-a cântat în jurul focului. Organizatorul principal a declarat: în acest an, vremea excelentă a contribuit şi ea la asigurarea unei adevărate experienţe comunitare pentru cei care s-au adunat pentru aprinderea focurilor de veghe.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button