Opinii

Și dacă operațiunea Musk-Twitter are rolul să suprime total libertatea de exprimare?

În această vară am fost anunțați că Elon Musk a devenit cel mai bogat om din istorie, averea lui de peste 300 de miliarde de dolari egalând PIB-ul Africii de Sud, țara lui de origine. La 50 de ani, Musk este un tip încă relativ tânăr, al cărui geniu în afaceri n-a mai fost chestionat doar după ce și-a pus la dispoziție sateliții de deasupra Ucrainei pentru a facilita atacurile contra trupelor rusești.

Cei care-mi citiți analizele sunteți din categoria celor care știți că nu ajungi atât de bogat din muncă, oricât de genial ai fii, cei care reușesc să devină miliardari în epoca noastră fac parte dintr-un cerc bine selecționat, aflați astfel sub o coordonare ocultă și neperceptibilă ce le facilitează câștigurile astronomice. Bineînțeles că miliardarii astfel concepuți își pierd independența de decizie, având un parcurs bine teleghidat, cei care ar gândi să nu execute ordinele transmise pe căi bine stabilite, putând fi repede disciplinați sau, la nevoie, chiar falimentați. Nici povestea lui Elon Musk nu e diferită, viitorul va confirma asta, așa cum s-a întâmplat și-n cazul tuturor miliardarilor de până acum.

De ieri Musk a devenit proprietarul Twitter, o platformă de socializare și comunicare uriașă (doar abonații la contul închis al lui Trump erau în număr de 88 de milioane!), plătind pentru tranzacție echivalentul a 15% din averea sa, respectiv 44 de miliarde de dolari. Achiziția a fost una neclară și cu peripeții, spectacolul ieftin de la finalul ei, cu Musk intrând în sediul Twitter cu o chiuvetă-bideu în brațe, apoi concediind toată structura de conducere, fiind după părerea mea începutul decredibilizării rețelei, și nu ”eliberarea” acesteia. Tot de ieri încep să curgă în serie analize despre riscul pentru statul american și pentru lume (!), în ideea că lipsa moderării/cenzurării comunicării pe platformă generează pericole grave și iminente. Desigur că sunt menționate aici cu precădere redeschiderea conturilor unor vedete pro-Trump, ba chiar deblocarea contului fostului președinte. Și ni se spune că Twitter devine periculos astfel, pentru că vor putea comunica aici teroriștii, anarhiștii, antivacciniștii, conspiraționiștii, agenții rușilor sau ai chinezilor, etc., de parcă toți ăștia n-ar comunica deja fără probleme pe rețelele unde pot fi urmăriți de adepții lor.

În sinteză și concluzie, am argumente să cred că acest teatru pus la cale prin achiziția Musk-Twitter este menit să sporească cenzura. Fie libertatea de exprimare pe platformă va fi mimată bine o perioadă, în scopul sporirii numărului de abonați, apoi libertatea va fi brusc suprimată, fie Musk va deveni un Don Quijote al secolului XXI și va fi demonizat, decredibilizat și ulterior falimentat, pentru că interesele celor ce stăpânesc jocul de putere mondial nu vizează în niciun caz sporirea libertății de exprimare, ci diminuarea spre suprimare a acesteia. Orice altceva bun și dădător de speranță nu poate intra într-un calcul realist în zilele noastre!

Cozmin Gușă

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button