Internațional

Meloni respectă tradiția: Vrea să fie numită în documente oficiale „domnul” și nu „doamna”

Prima femeie prim-ministru din istoria Italiei, Giorgia Meloni, vrea să fie numită în documente oficiale „domnul” și nu „doamna”, se arată într-o circulară guvernamentală emisă vineri, relatează Reuters.

Meloni, care a preluat mandatul săptămâna trecută, după victoria de la alegerile din 25 septembrie, le-a înfuriat deja pe feministe când a anunțat că va folosi forma masculină a titlului său oficial: „președinte al consiliului de miniștri”.

În italiană, numele pot lua o formă masculină sau feminină, iar titlul lui Meloni a fost precedat de articolul masculin „il”, nu de femininul „la”, în prima declarație emisă de biroul ei, duminică.

Acum, Meloni a făcut un pas mai departe, declarând că titlul ei oficial ar trebui să includă și „Signor” – în traducere, „Domnul”.

„Titulatura care urmează să fie folosită este… Domnule Președinte al Consiliului de Miniștri”, se arată în circulara emisă de biroul ei și distribuită tuturor ministerelor guvernamentale.

Printre cei care vor trebui să se obișnuiască cu titlul dorit de Meloni se numără șeful statului Sergio Mattarella, care a învestit-o oficial în noul ei rol.

Administrația prezidențială a folosit forma feminină „la” pentru a se referi la Giorgia Meloni când a anunțat că a depus jurământul, sâmbătă.

În timp ce ascensiunea lui Meloni la putere a spulberat o barieră pentru femeile din politica din Italia, ea nu este cunoscută ca feministă.

Prim-ministrul se opune cotelor de gen în consilii și în parlament, argumentând că femeile ar trebui să se ridice prin merit, și a numit doar șase femei în cabinetul său de 24 de oameni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button