Internațional

Kievul cere oprirea tuturor exporturilor către Rusia

Andri Ermak, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că Federația Rusă a început să dezasambleze orice fel de echipament din import pentru a folosi piesele străine în scopuri militare. Prin urmare, subliniază Ermak, comunitatea internaţională trebuie să oprească acest lucru.

„Dupa invazia la scară largă din Ucrainei, asistăm la un boom al exporturilor europene de mașini de spălat, frigidere și chiar pompe de sân electrice către vecinii Rusiei” – a remarcat Andri Ermak. Potrivit şefului de cabinet al preşedintelui Volodimir Zelenski, după ce sunt importate, echipamentele respective ajung în Rusia.

„Orice fel de echipament străin importat de Rusia ar putea ajunge să fie folosit în scopuri militare, deoarece sancțiunile au întrerupt accesul rușilor la tehnologia occidentală, așa că aceştia caută cipuri pe care să le folosească ulterior în scopuri militare, acolo unde pot” – a explicat Ermak.

Potrivit acestuia, comunitatea internațională ar trebui să facă acest proces imposibil pentru Rusia. Ermak a făcut aceste declaraţii după ce Bloomberg a scris recent că după invazia Ucrainei, țări precum Armenia și Kazahstan au început brusc să cumpere din Europa cantități mari de aparate de uz casnic, în special frigidere şi mașini de spălat, dar și pompe de sân electrice. Totodată, au crescut vânzările către din aceste ţări către Federaţia Rusă, iar oficialii europeni se tem acum că Moscova poate obține, astfel, microcipurile de care are nevoie în scopuri militare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button