Internațional

Corupția politicienilor americani

Declarațiile privind interesele financiare ale unui număr de 12.000 oficialități guvernamentale ale SUA, din perioada 2016-2021, arată că mai mult de o cincime din acțiunile deținute sau tranzacționate de aceștia au fluctuat în funcție de deciziile departamentelor în care au activat, informează Wallstreet Journal. La rândul său, The New York Times a anunțat că, în perioada 2019-2021, un număr de 97 de congresmani americani au fost identificați că acțiunile tranzacționate corespund cu activitatea comisiilor din care au făcut parte, momentul tranzacțiilor corespunzând cu cele în care Congresul SUA a lansat investigații asupra unor firme implicate, transmite Radio China.

CE SUSȚINE RADIO CHINA:

Apariția repetată a incidentelor legate de magnații de bursă a stârnit nemulțumiri în rândul societății americane. The New York Times a arătat că politicienii americani și-au pus propriile interese deasupra intereselor țării și ale publicului, generând neîncredere în guvern.

De ce politicienii americani folosesc atât de mult funcția publică pentru câștiguri personale? Motivul este că actuala forță juridică nu este suficientă. În conformitate cu 2012 US Stop Trading in Congressional Information Act („Stock Act”), congresmenilor americani și personalului angajat nu li se permite să utilizeze informațiile nepublice obținute în virtutea funcțiilor ocupate, pentru câștiguri personale. Dacă un membru al Congresului tranzacționează mai mult de 1.000 USD pe o piață bursieră, trebuie să anunțe în termen de 45 de zile. Cu toate acestea, puțini membri ai Congresului se supun legii, iar amenda aplicată pentru încălcare a legii este de doar 200 USD.

Astfel de legi permisive creează condițiile pentru ca politicienii americani să profite informații privilegiate, pe piața bursieră. O serie de analiști cred că utilizarea comerțului intern de către politicienii americani, pentru a specula bursa poate deveni o boală incurabilă în societatea americană, la fel cum sunt violența cu arme de foc și donațiile politice. Potrivit celui mai recent sondaj Gallup, încrederea poporului american în Congresul SUA a scăzut la minim, fiind de doar 7%.

Politologul american Francis Fukuyama a scris în revista Foreign Affairs că SUA manifestă o degradare politică adânc înrădăcinată, instituțiile americane devenind din ce în ce mai ineficiente. În esență, tranzacționarea din interior a acțiunilor de către politicieni este o formă de corupție instituțională.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button