Internațional

Polonia declară statul rus ”regim terorist”: Rusia trebuie învinsă și lipsită de posibilitatea de a mai pune în pericol existența vecinilor săi

Senatul Poloniei a adoptat în unanimitate o rezoluție prin care a declarat Rusia ”regim terorist”. Polonia devine astfel a patra țară europeană care declară oficial Rusia stat terorist, după Lituania în luna mai, Letonia în luna august și Estonia cu două săptămâni în urmă.

În rezoluția Senatului polonez se spune că pe lângă distrugerile de o amploare fără precedent în ultimele opt decenii provocate Ucrainei, Rusia de astăzi ”se aseamănă cu Imperiul Otoman”, fiindcă ”răpește copii pe care mai târziu îi va transforma în ieniceri”. În rezoluție se vorbește, așadar, despre deportările a zeci de mii de civili, în special copii, spre regiunile periferice ale actualului imperiu. În textul rezoluției, regimul lui Putin este comparat cu hitlerismul și stalinismul.

Partea și mai provocatoare a textului rezoluției declară că ”Rusia trebuie învinsă și lipsită de posibilitatea de a mai pune în pericol existența vecinilor săi”, iar unul din instrumentele ce vor trebui aplicate pentru a pedepsi Rusia va trebui să fie Curtea Internațională de Justiție și un tribunal specializat pentru crimele de război comise de Rusia. Polonia însă nu vrea să se limiteze la acest mecanism internațional care ține mai degrabă de o perspectivă medie și chiar lungă. De altfel, încă în luna ianuarie, adică până la reînceperea invaziei, Sejm-ul polonez a adoptat deja o rezoluție care condamna Rusia pentru încălcarea dreptului internațional și invita comunitatea internațională încă din ianuarie să susțină Ucraina.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button