Economie

Revolta fermierilor: Cerealele românești sunt detronate de cerealele ieftine din Ucraina

Cerealele din Ucraina nu doar tranzitează România, ci sunt comercializate pe teritoriul României, iar „fermierii români sunt drastic afectaţi”, deoarece costul de achiziţie este „incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE”, susţine Federaţia Naţională Pro Agro, potrivit Agerpres.

Conform sursei citate, în plin proces de recoltare, fermierii din România au constatat blocarea achiziţiilor şi încercarea de practicare a unui preţ similar cu cel al anului trecut, de 2,4 lei pe kilogram, piaţa scăzând inexplicabil cu aproximativ 90 de dolari pe tonă faţă de săptămână trecută, deşi atât inputurile, cât şi costurile cu energia au fost mult mai mari, din cauza excedentului de marfă din Ucraina, produs nesustenabil faţă de cerinţele Uniunii Europene.

„La acest moment, suntem în situaţia în care observăm chiar şi recolta obţinută cu greu din cauza secetei cum nu este achiziţionată, piaţa din România este distorsionată cu preţul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în această cultură. Floarea soarelui vine din Ucraina la un preţ chiar şi cu 100 de dolari pe tonă mai ieftină din cauza ambiţiilor europene, dar şi din cauza preţurilor la substanţele de protecţie care sunt mult mai ieftine pe piaţa din Ucraina”, se mai spune în comunicat.

Această situaţie afectează în aceeaşi măsură şi fermierii şi consumatorii din România, fiind imperios necesară intervenţia Guvernului în scopul de a interzice desfacerea şi procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa românească aşa cum s-a acceptat iniţial, „la vremea respectivă fermierii fiind asiguraţi că acest tranzit nu le va afecta interesele legitime”, potrivit Pro Agro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button