JUSTIȚIE

Avocatul Toni Neacșu desființează teza susținută de DNA privind prescripția: DNA recunoaște câte dosare a îngropat prin sertare

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător, a analizat ultimul comunicat al Direcției Naționale Anticorupție, în care instituția atrage atenția că 557 de cauze penale vor fi închise ca urmare a deciziilor privind prescripţia. „DNA ne recunoaște câte dosare au îngropat prin sertare fără să facă nimic în ele”, este concluzia trasă de Neacșu.

„Dosarele de competență DNA se prescriu în general dupa trecerea a 10 ani de la săvârșirea faptei. Asta inseamna fapte anterioare lui 2012.

Prin acest comunicat DNA ne recunoaste câte dosare au îngropat prin sertare fără sa facă nimic în ele.

În ce privește prejudiciile, încetarea procesului penal pentru prescripție nu influențează automat latura civilă”, este mesajul transmis de Adrian Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Conform deciziei ICCJ, ”normele referitoare la întreruperea cursului prescripţiei sunt norme de drept penal material (substanţial) supuse din perspectiva aplicării lor în timp principiului activităţii legii penale prevăzut de art. 3 din Codul penal, cu excepţia dispoziţiilor mai favorabile, potrivit principiului mitior lex prevăzut de art. 15 alin. (2) din Constituţie şi art. 5 din Codul penal”. De asemenea, instanţa care soluţionează contestaţia în anulare, întemeiată pe efectele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 297/26.04.2018 şi nr. 358/26.05.2022, nu poate reanaliza prescripţia răspunderii penale, în cazul în care instanţa de apel a dezbătut şi a analizat incidenţa acestei cauze de încetare a procesului penal în cursul procesului anterior acestei din urmă decizii.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button