Internațional

Americanii sunt nervoși: Rusia are de gând să blocheze exportul de cereale din Ucraina

Rusia se expune unei ”mari furii” a multor ţări, în cazul se rerage din Acordul de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, care expiră la jumătatea lui noiembrie, avertizează secretarul de Stat american Antony Blinken. Companii americane dețin circa 30% din terenul agricol din Ucraina.

”Vom face tot ceea ce putem pentru a menţine acordul”, a anunţat joi, într-o vizită în Ottawa, Antony Blinken.

El a avertizat că o decizie a Rusiei de a pune capăt acestui acord ar fi primită ”cu o profundă îngrijorare” şi ”multă furie de ţăări din întreaga lume care beneficiază de cereale ucrainene”.

Miercuri, directorul Agenţiei umanitare a ONU Martin Griffiths s-a declarat ”relativ optimist” cu privire la o prelungire a Acordului de la Istanbul care permite exportul cerealelor ucrainene.

Un al doilea acord, semnat la 22 iunie, perevede facilitarea acestor exporturi ruse, însă Moscova se plânge că nu îşi poate vinde, cu toate acestea, producţia şin îngrăşămintele, din cauza sancţiunilor occidentale impuse sectoarelor financiar şi logistic.

Acest sistem a permis exportarea a aproape nouă milioane de tone de cereale şi alinarea unei crize alimentare mondiale provocată de Războiul rus în Ucraina, însă incertitudini cu privire la o prelungire a acordului au condus la scumpirea preţurilor anumitor produse.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button