Internațional

Republica Srpska amenință că se rupe de Bosnia-Herțegovina: 50.000 de sârbi în stradă la Banja Luka

Republica Srpska (una dintre entitățile Bosniei și Herțegovinei (BiH)) se va separa de țară dacă nu este respectată constituția propusă de Acordul-cadru general pentru pace în Bosnia și Herțegovina (Acordul de la Dayton), a afirmat membru interimar al Prezidiului Bosniei și Herţegovina Milorad Dodik.

„Poporul Republicii Srpska a demonstrat în mod clar la mitingul maiestuos de la Banja Luka că nu va exista o BiH anti-Dayton și o BiH anticonstituțională. Dacă nu ne vor returna Constituția BiH, respectând Acordul de la Dayton, Republica Srpska va pleca cu siguranță luând cu noi 49% din Bosnia și Herțegovina”, a scris el pe pagina sa de Twitter.

Anterior, Înaltul Reprezentant pentru Bosnia și Herțegovina, Christian Schmidt, a modificat legea privind alegerile pentru legislatura Federației BiH în ziua alegerilor după încheierea scrutinurilor. Profitând de „puterile sale de la Bonn” în calitate de înalt reprezentant, Schmidt a introdus amendamente la Constituția Federației BiH cu efect imediat. Anterior, propunerile sale de modificare a legii electorale au fost condamnate de locuitorii care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva lor. Conducerea BiH s-a exprimat și împotriva acestor schimbări.

Anterior, aproximativ 50.000 de persoane au participat la un miting la Banja Luka dedicat protejării voinței cetățenilor Republicii Srpska exprimată la alegerile din 2 octombrie. Mii de oameni au mărșăluit pe străzile orașului și s-au adunat la un miting în masă numit „Apeluri pentru Patria Mamă” în Piața Krajina. Protestatarii au trimis un mesaj către Saraievo că nu vor lăsa voturile lor să fie furate și să-și schimbe voința electorală. Președintele ales al Republicii Srpska, Milorad Dodik, a cărui victorie nu a fost încă aprobată de CEC din BiH la trei săptămâni după alegeri, a afirmat că comisia electorală „a încercat să denatureze voința poporului”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button