Politică

Ministrul de Externe al Ungariei a relatat că unele persoane îl etichetează drept „spion rus” 

În cadrul unei dezbateri organizate la Institutul Parteneriatului Conservator (CPI) din Washington, ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a afirmat că „lumea renunţă să mai spere la pace în Ucraina”, în condițiile în care canalele de comunicare dintre Occident şi Rusia sunt tot mai puțin funcționale. Szijjarto a mai spus – conform hirado.hu – că atunci când în numele Guvernul Ungariei a militat pentru menţinerea canalelor de comunicare cu Rusia, a fost imediat etichetat ca fiind aliat al președintelui Valdimir Putin.

La comemorarea Revoluţiei din 1956, potrivit comunicatului MAE ungar, ministrul a subliniat că celor din Ungaria nu trebuie să le explice nimeni ce înseamnă o armată imensă care trece prin ţară şi sute de mii de cetăţeni nevoiţi să se refugieze în străinătate. În discursul său, şeful diplomaţiei ungare a explicat că lecţia istorică ce se poate concluziona este că de fiecare dată când a existat un conflict între Est şi Vest, întotdeauna Europa Centrală a pierdut, relatează digi24.ro

Potrivit lui Peter Szijjarto, Uniunea Europeană a gestionat „complet greşit” criza din Ucraina, deoarece raţionamentul care a stat la baza sancţiunilor din februarie a fost că acestea îi vor îngenunchea pe ruşi şi vor ajuta la încheierea rapidă a războiului, dar, „acum, suntem imediat în noiembrie, conflictul armat devine din ce în ce mai brutal, iar economia europeană este pusă pe butuci”.

Ministrul ungar a mai adăugat că măsurile luate de actuala administraţie de la Washington sunt periculoase, deoarece pot contribui la o escaladare a situaţiei.

Politicianul de la Budapesta a vorbit și despre importanţa păcii şi şi-a exprimat regretul pentru faptul că, atunci când pomeneşte despre aceste aspecte, unele persoane îl etichetează imediat drept „spion rus” deoarece, în prezent, în rândul statelor membre ale UE, există o „retorică a războiului şi a escaladării”. Peter Szijjqrto a subliniat că, în speranţa păcii, Ungaria rămâne interesată de menţinerea canalelor de comunicare, „indiferent de cine ce crede”, iar politica guvernului ungar ”nu are aspecte ucrainene sau ruseşti, ci contează doar interesul naţional”.

Nu în ultimul rând,ministrul ungar al Afacerilor Externe a criticat „ipocrizia” politicii europene, afirmând că sunt mulţi omologi de-ai săi europeni care exprimă în privat, în mod regulat, opinia Ungariei , „sau prin mesaje SMS”, dar, din motive politice nu îndrăznesc să o facă în public.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button