Internațional

Despre corupția oficialilor europeni: Se angajează în sectorul privat pe posturi ce au legătură cu activitatea lor anterioară

Curtea de Conturi Europeană (ECA) a criticat joi eşecul agenţiilor Uniunii Europene de a preveni practica aşa-numită a ”uşilor rotative” (revolving doors), prin care unii oficiali europeni, după ce părăsesc posturile din cadrul acestor agenţii, se angajează în sectorul privat pe posturi ce au legătură cu activitatea lor anterioară, de aici rezultând o situaţie de posibile conflicte de interese, relatează joi agenţiile Reuters şi DPA conform Agerpres.

UE are peste 40 de agenţii specializate în domenii precum asigurări, bănci, medicină, controlul frontierelor etc. Aceste agenţii aveau anul trecut în total circa 14.500 de angajaţi, respectiv circa 17% din totalul funcţionarilor europeni, iar bugetele lor însumate depăşesc patru miliarde de euro.

”Regulile europene stabilesc foarte puţine obligaţii pentru organismele UE cu privire la monitorizarea actualului şi fostului lor personal în privinţa condiţiilor (practicii) ”revolving doors””, se arată într-un raport al ECA.

”Pe de altă parte, agenţiile UE – mai ales cele cu puteri de reglementare şi legături cu industriile – sunt în mod special expuse riscului”, întrucât firme de lobby şi sectoare ale mediului de afaceri caută să angajeze oficiali care au contacte şi informaţii privilegiate, fiind astfel pusă sub semnul întrebării integritatea politicilor şi cheltuielilor europene, mai sesizează Curtea de Conturi Europeană.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button