Politică

Zootehnia bagă fermierii în faliment: Un litru de lapte pleacă cu maxim 3 lei de la fermier și ajunge 9 lei pe raft

Mircea Dumitru, președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM) și fermier din Brașov susține că în acest an fermierii au fost loviți de secetă și scumpiri în lanț în rândul utilităților și a furajelor, iar profit nu va exista, relatează Agrointeligența.

”Acum laptele pleacă din ferme la un preț între 1,70 lei/litru și 2,70 lei/litru, să nu zic 3 lei/litru. În magazin este prețul de 3 ori mai mare cum am spus și susțin acest lucru pentru că se vede foarte clar că prețul acesta mare la raft ajunge deoarece între poarta fermei și raft există de regulă procesatorul de la care laptele pleacă undeva cu 6 lei/litrul, să zicem maxim, având în vedere că și ei la rândul lor fac investiție în transport cu colectarea de la fermier la fabrică, prelucrare, procesare etc.”, a explicat președintele Asociației Crescătorilor de Vaci ”Bălțată Românească” Tip Simmental (ACVBR – SIM), organizație afiliată Asociației Forța Fermierilor.

Profitul fermierilor, cel cu care exploatațiile merg mai departe, a scăzut drastic în acest an iar scumpirile în lanț la furaje, cauzate de secetă, pun în pericol viitorul zootehniei.

”Noi ca fermieri câștigăm foarte puțin și față de câștigurile din anii trecuți la momentul actual vorbim de un profit mai mic din mai multe motive. În primul rând seceta care a dus la scumpirea furajelor. Mai departe vorbim despre scumpirea energiei electrice și gaze, iar noi în procesul acesta de producție ne folosim și de aceste utilități, inclusiv motorină. Iar partea tristă este că fermierul nu mai câștigă nici cât a câștigat până acum. Scumpindu-se toate noi nu am putut să ținem pasul să creștem major prețul. Din păcate noi fermierii suntem cei mai afectați și după noi vin consumatorii finali”, a arătat Mircea Dumitru.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button