Internațional

Viktor Orban: Partidul Social-Democrat German (SPD) este “cel mai anti-maghiar partid din Europa”

Guvernul maghiar îndeplineşte cererile Comisiei Europene, dar ne aşteptăm să sosească noi şi noi cereri, a declarat premierul ungar Viktor Orbán, într-un interviu publicat luni, pe portalul de ştiri al publicaţiei de limba germană Budapester Zeitung.

În ceea ce priveşte relaţiile guvernamentale dintre Ungaria şi Germania, prim-ministrul maghiar a spus că programul guvernului federal german este “o cu totul altă lume” în comparaţie cu programul guvernului ungar, iar forţa cea mai mare a coaliţiei care formează guvernul german, Partidului Social-Democrat German (SPD), este “cel mai anti-maghiar partid din Europa”.

De aceea, “sunt necesare eforturi serioase pentru a putea trece peste diferenţele dintre cele două ţări, prezente în tot mai multe domenii”, a subliniat Viktor Orbán.

Atunci când a vorbit despre partidul de opoziţie Alternativă pentru Germania (AfD) – care se află la dreapta faţă de alianţa de centru-dreapta CDU/CSU, cea mai mare putere din opoziţie – premierul maghiar a explicat că “relaţiile interstatale sunt mai importante decât relaţiile dintre partide”. Prin urmare, “suntem nevoiţi să sacrificăm relaţiile cu AfD pe altarul celor mai bune relaţii interguvernamentale posibile”, întrucât “o trăsătură a democraţiei germane este aceea că dacă am face paşi în legătură cu AfD, asta ar avea un impact asupra relaţiilor interguvernamentale”, a spus Orbán.

Şeful guvernului de la Budapesta a adăugat că “din punct de vedere maghiar, CSU este deja un partid de stânga”, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru partidul bavarez CSU.

În legătură cu relaţiile ungaro-germane, Orbán a spus că “Germania a devenit o societate multiculturală” şi că “societatea maghiară este mult mai pluralistă, mai liberă şi mai paşnică decât societatea germană”.

Potrivit premierului ungar, în Germania “prevalează hegemonia liberală”, adică “o singură naraţiune este acceptată în spaţiul public”, iar “cine se abate de la aceasta, nu mai există pentru acest public”, în timp ce în Ungaria “discursul public are o structură pluralistă”.

Viktor Orbán a subliniat că “în Germania, dar şi în Europa de Vest în general, se aplică un standard dublu, pe care noi, maghiarii, nu îl tolerăm”, în acelaşi timp, nu are rost să tensionăm şi mai mult relaţia cu Germania, pentru că “este mult mai importantă cooperarea”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button