Economie

Moldova va importa energie în regim de urgență din România

Moldova va face achiziții în regim de urgență de energie electrică din România, anunțat, luni, viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Astăzi, Moldelectrica a solicitat un acord de urgență semnat cu România. Costul energiei electrice în baza acestui acord variază între 190 și 348 de euro pe 1 MWh„, a scris Spinu pe canalul său Telegram .

În plus, viceprim-ministrul a spus că riscul opririi furnizării de energie electrică în cazul unor consumatori, din cauza penuriei în orele de vârf este încă prezent.

Anterior, Transnistria a anunțat o reducere a furnizării de energie electrică pentru Republica Moldova, începând de luni din cauza lipsei de gaze. Conform anunțului, Moldavskaya GRES, care asigură astăzi 70% din nevoile Moldovei, va putea acoperi doar 27%. Acest lucru se va întâmpla din cauza scăderii cu 30% a livrărilor de gaze din Rusia în octombrie. La rândul său, Gazprom a explicat reducerea prin refuzul companiei ucrainene Naftogaz de a asigura tranzitul integral.

Livrările de la Moldavskaya GRES costă Moldova 62,5 dolari pe 1 MWh. Din octombrie, după încetarea livrărilor din Ucraina, 30% din nevoile republicii sunt asigurate de compania românească Hidroelectrica (Hidroelectrica). Aceasta a semnat un acord cu compania moldovenească Energocom („Energokom”), costul energiei electrice românești fiind de 88 USD pe 1 MWh. 

De luni, Moldova se confruntă cu un deficit de energie electrică după limitarea aprovizionării sale din Ucraina și GRES Moldavskaya (Transnistria), care, la rândul său, a primit mai puțin gaz din Rusia. Autoritățile au îndemnat cetățenii țării să nu folosească lifturile și să reducă temperatura în birouri la 19 grade din cauza lipsei de gaz și electricitate. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button