Politică

Coliția a ajuns la punctul de implozie: PSD și PNL au intrat în război după demisia lui Dîncu

Coaliția regimului Iohannis a ajuns la punctul de implozie, după demisia lui Vasile Dîncu. Liberalii au refuzat cererea PSD de organizare rapidă a unei ședințe a coaliției de guvernare, ceea ce face ca situația de criză politică să se prelungească cel puțin două zile. PSD a cerut ședința încă de luni seară, prin vocea purtătorului de cuvânt Radu Oprea, o ședință de coaliție în care să discute cu PNL și UDMR despre criza politică provocată de demisia lui Vasile Dîncu de la Ministerul Apărării.

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a respins marți orice eventuale negocieri politice și a cerut PSD să nominalizeze cât mai rapid un nou ministru la Apărare.

”Această demisie a domnului Dîncu nu deschide sub nicio formă calea către noi negocieri politice sau calea către o remaniere guvernamentală (…) Nominalizarea din partea lor trebuie să vină cât mai rapid posibil, dacă nu chiar urgent, pentru că România este parte a unor angajamente militare, a unor obligaţii asumate în raport cu NATO şi mai ales acum, când războiul este la graniţele ţării noastre, portofoliul Apărării trebuie să primească un ministru titular, iar PSD are toată libertatea în a stabili care sunt criteriile şi bineînţeles persoanele care se califică pentru această funcţie. (…) Ne dorim o perioadă tranzitorie cât mai scurtă”, a spus Stroe.

PSD nu a cerut public un schimb de ministere, dar a scris încă de luni seară că liderii PSD au decis într-o ședință a Biroului Politic Național să ceară PNL, într-o întâlnire a coaliției, un schimb de ministere.

Marcel Ciolacu vrea să le propună liberalilor Ministerul Apărării Naționale, domeniu aflat oricum în atribuțiile constituționale ale președintelui Klaus Iohannis, și să primească la schimb un alt minister.

Pe de altă parte, liberalii resping orice astfel de propunere. PNL spune că un schimb de ministere ar însemna rescrierea protocolului de coaliție și ar putea duce la tensiuni politice.O negociere între PSD și PNL nu va putea avea loc în următoarele două zile, dat fiind că premierul Nicolae Ciucă, care e și președintele PNL, va merge la Bruxelles pentru întâlniri cu liderii UE și NATO.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button