Social

Sindicatul Polițiștilor: Ciucă a fugit joi de protestatarii din Piaţa Victoriei, gest care nu face cinste uniformei militare

Mitingul Sindicatului Polițiștilor și al Cartel Alfa, anunțat pentru joi, în fața Palatului Victoria, i-a pus pe fugă pe toți membrii Guvernului, în frunte cu premierul Nicolae Ciucă, care s-au dat loviți, invocând treburi urgente. Polițiștii spun despre prim-ministru că un militar de carieră nu fuge din fața unei provocări, de orice natură ar fi ea, și amenință că, dacă nu vor primi răspunsuri la revendicările lor, se vor întoarce și mai mulți.

Mitingul anti-sărăcie organizat de Cartel Alfa, la care a participat și Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC), a reușit să golească, subit, Palatul Victoria, exact în ziua protestelor. Membrii Guvernului, dar și prim-ministrul au părăsit instituțiile, pe motiv că au treburi urgente de rezolvat, astfel că sindicaliștii au fost nevoiți să se ”confrunte” doar cu registratura Executivului, unde au depus o petiție.

”Domnul prim-ministru și-a făcut program special pentru astăzi, când a ieșit lumea în stradă, și nu este în sediul Guvernului, este plecat. Deci a fugit, tipic românesc, deși nu face cinste tagmei militare să fugi din fața unei provocări. Un militar de carieră nu fuge din fața unei provocări, de orice natură ar fi ea. Noi ne doream să ne întâlnim cu premierul, pentru că el conduce Guvernul, dar, oricum, nu a trimis pe nimeni să stea de vorbă cu noi. Protestăm pentru creșterea salariului minim pe economie și, de fapt, pentru un trai decent al românilor. Iar noi, SNPPC, alături de Cartel Alfa, luptăm pentru drepturile românilor. Pentru polițiști și familia ocupațională din care facem parte cerem aplicarea în integralitatea sa a Legii 153/2017, privind salarizarea bugetarilor. Dacă nu se vor pune în discuție din nou creșterea salariului minim, deblocarea negocierilor colective, stoparea prețurilor la energie, supraimpozitarea profiturilor, aplicarea legilor privind salarizarea, o să ne întoarcem și mai mulți. Noi sperăm să se trezească  cei de la Guvern și să se trezească și românii”, a declarat Vasile Zelca, președintele SNPPC.

La rândul său, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a spus că nu au reușit decât să depună o petiție la registratură, pentru că la Guvern nu i-a primit nimeni pe protestatari. ”S-au dat toți ascunși și plecați cu probleme urgente”, a precizat Bogdan Hossu, președintele Confederației Naționale Cartel Alfa.

Pentru că actuala coaliție de guvernare și Parlamentul sfidează, în continuare, drepturile economice și sociale ale angajaților din România, și, în special, ale familiei ocupaționale Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională, dar și ale cadrelor militare în rezervă/retragere, SNPPC a decis să facă corp comun cu celelalte sindicate din CNS Cartel Alfa, participante la proteste. Principalele revendicări ale sindicaliștilor din MAI sunt aplicarea Legii-cadru a salarizării nr.153/2017 – Anexele VI și VIII (referitoare la militari, polițiști și personal contractual), dat fiind că legea a fost ,,șuntată”, în ultimii ani, prin ordonanțe de urgență ale Guvernului, care le-au sfidat drepturile/interesele economice, sociale și profesionale, precum și acordarea respectului cuvenit Sistemului de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, dar și pensionarilor militari și, implicit, respectarea regimului juridic al pensiilor militare de stat.

Totodată, polițiștii cer acordarea unor sporuri prevăzute de lege, dar lăsate în aria de aplicare (subiectivă) a ordonatorilor de credite, cum este și cazul sporului pentru suprasolicitare neuropsihică, având drept scop eficientizarea Poliției judiciare, care este aplicat discreționar în MAI, la nivel minimal, deși Legea-cadru nr. 153/2017 îi dă dreptul ministrului să ridice cuantumul acestuia la 25%.

Cartel Alfa a cerut Guvernului creșterea veniturilor, peste nivelul inflației, controlul  prețurilor la energie și bunuri esențiale, deblocarea negocierilor colective prin modificarea Legii Dialogului Social și aplicarea integrală și fără discriminare a Legii 153/2017 și a Legii 195/2020.  ”Prețurile la energie, alimente și alte produse esențiale cresc în spirală la niveluri care trimit milioane de lucrători în sărăcie, în timp ce Guvernul, economiștii și bancherii iau măsuri care pun presiune și mai mare asupra cetățenilor, în timp ce companiile din energie au profituri record”, se arată într-un comunicat al Cartel Alfa.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button