Internațional

Premierul lui Zelenski: „Ucrainenii ar putea rămâne fără salarii şi pensii”

Ucrainenii ar putea rămâne fără salarii și pensii dacă Uniunea Europeană încetează să finanțeze Ucraina, spune premierul Denis Şhimal, referindu-se la cele 9 miliarde de euro promise de executivul comunitar.

Ucraina folosește asistența financiară din partea UE în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor și pentru reconstrucție. Orice întârziere, a subliniat șeful guvernului de la Kiev, amenință cu consecințe grave asupra populaţiei, iar executivul ar fi pus în imposibilitatea de a plăti pensii şi salarii.

Avem nevoie de acest ajutor pentru ca sistemul nostru financiar să supraviețuiască. Fie că va fi un împrumut sau un grant, asta este mai puțin important. Am epuizat deja toate oportunitățile de economisire. Astăzi, bugetul apărării reprezintă 60% din cheltuielile noastre de stat și folosim asistența financiară a partenerilor noștri în mare măsură pentru nevoile sociale ale oamenilor, pensii şi salarii, dar și pentru reconstrucție. Orice întârziere în acest caz poate avea consecințe grave„, a spus premierul Denis Şmigal, într-un interviu pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Potrivit acestuia, în momentul de faţă pierderile cauzate de războiul cu Rusia au crescut deja la peste 700 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, pierderile pot fi acoperite de active rusești blocate, mai spune el.

Trebuie să dezvoltăm un mecanism de confiscare a activelor rusești și apoi să investim veniturile în reconstruirea Ucrainei. Un astfel de mecanism va viza inițial Rusia, dar ulterior ar putea deveni piatra de temelie a viitorului sistem de securitate globală. În viitor, fiecare dictator trebuie să știe că el este responsabil pentru agresiune şi să simtă asta pe banii lui, pe propriul buzunar”, a clarificat Şhimal.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button