Politică

CBS: Trupele SUA din România sunt pregătite să treacă granița în Ucraina

Colonelul american Edwin Matthaidess a declarat pentru postul de televiziune CBS că unitatea sa staționată în România „urmărește îndeaproape” acțiunile forțelor armate rusești din Ucraina.

Divizia 101 aeropurtată americană staționată în România este pregătită să intre în Ucraina în cazul unei noi escaladări între Moscova și Kiev sau al unui atac asupra uneia dintre țările NATO. Acest lucru a fost raportat vineri, cu referire la comandamentul diviziei, de către canalul de televiziune CBS.

În vara anului trecut, Washingtonul a anunțat primul transfer al unității menționate în Europa, ca parte a consolidării flancului estic al NATO din ultimii aproape 80 de ani. Potrivit CBS, este vorba de 4.700 de militari.

Americanii, pe deplin pregătiți să treacă granița în Ucraina

Jurnaliștii postului de televiziune i-au intervievat pe comandantul adjunct al diviziei, generalul de brigadă John Lubas, și pe colonelul Edwin Mattaidesse, comandantul celei de-a doua brigăzi a diviziei. „Suntem pregătiți să apărăm fiecare centimetru din teritoriul NATO”, a declarat Lyubas, citat într-o publicație de pe site-ul CBS.

Mattaidess a precizat că unitatea sa aflată România este mai aproape de teritoriul ucrainean decât orice altă forță americană și „monitorizează îndeaproape” acțiunile forțelor armate ruse, „construind ținte pentru antrenament” și desfășurând exerciții care „repetă exact ceea ce se întâmplă” în Ucraina.

În același timp, notează CBS, Lubas și Matthaidess „au declarat în repetate rânduri că sunt întotdeauna” gata de luptă chiar și în prezent „și, deși se află în Europa pentru a apăra teritoriul NATO, în cazul unei escaladări a ostilităților sau a oricăror atacuri asupra NATO, sunt pe deplin pregătiți să treacă granița în Ucraina”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button