Politică

Iohannis, secretara lui Zelenski!? ”Prin România au fost exportate peste 5 milioane de tone de cereale din Ucraina”

Preşedintele României a declarat, joi, că prin țara noastră au fost exportate peste 5 milioane de tone de cereale din Ucraina, ceea ce înseamnă aproximativ 60% din ceea ce a exportat statul vecin.

„Avem, în legătură cu Ucraina, o temă care ține practic de politica globală, este vorba de securitatea alimentară, despre care vom vorbi. Și aici este bine de știut, și acest lucru îl voi spune în cadrul Consiliului, că România s-a străduit și a reușit să construiască o logistică pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina. Până în momentul de față, prin România au fost exportate peste 5 milioane de tone de cereale. Este foarte mult, este aproximativ 60% din ce a exportat Ucraina în acest an. Vom continua dezvoltarea logisticii, adică drumuri, căi ferate, porturi și așa mai departe, pentru a contribui, semnificativ zic eu, la diminuarea unei posibile crize alimentare”, a precizat șeful statului.

De altfel, Klaus Iohannis a subliniat că situația din Ucraina a devenit una din ce în ce mai complicată. „Aici situația este foarte complicată. Rusia a trecut la un nou nivel de atac, sunt atacate ținte civile preponderent, este o abordare pe care o dezavuăm complet și vom condamna împreună acest comportament al Rusiei. Pe de altă parte, este evident că suntem solidari cu Ucraina, vom continua să sprijinim Ucraina și vom continua să sprijinim Ucraina atât timp cât este nevoie”, a completat președintele României.

Războiul din Ucraina, o cauză a problemelor energetice

Klaus Iohannis a punctat faptul că Uniunea Europeană încearcă să găsească soluții pentru a face față din punct de vedere energetic sezonului rece. „În mod natural, fiecare încearcă să își apere propria poziție. Noi, până la urmă, suntem aleși pentru națiunile noastre, pentru statele noastre, să avem grijă de interesul național și de oamenii noștri. Dar, pe de altă parte, este evident că împreună, în Uniunea Europeană, multe dintre aceste probleme se rezolvă considerabil mai simplu și mai bine decât ar putea fiecare în parte să o facă, dar, când vorbim despre energie, este natural să existe abordări diferite. Gândiți-vă doar că totul pornește deja de la mixul energetic, care este un atribut național și fiecare și-a creat mixul energetic așa cum a considerat că este corect. Sunt state cum este România, care are un mix de nuclear, hidro și pe bază de fosil, cu o creștere semnificativă pe regenerabile. Sunt alții care nu au nuclear, nici nu doresc, dar au foarte mult pe regenerabile, și așa mai departe. Aceste lucruri sunt cunoscute și trebuie să ținem cont de ele. Și cu toată diversitatea, noi trebuie să găsim soluții pentru întreaga Uniune”, a punctat președintele României.

Șeful statului a precizat faptul că România trebuie să găsească o soluție rapidă în următoarea perioadă: „Noi trebuie să găsim mecanisme pentru a supraviețui aceste faze dramatice a crizei energiei și, în paralel, să dezvoltăm resurse noi pentru a reveni la normalitate. Așa cum am spus înainte, nu putem să continuăm la infinit cu subvenționarea prețului la energie”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button