Internațional

Cel mai mare partid de guvernământ din Suedia se opune aderării României la Schengen: Trebuie să ne protejăm cetățenii de bandele criminale

Un număr de 49 de europarlamentari, din mai multe state membre, au decis să se opună și să nu susțină cele două țări.

Europarlamentarul suedez Charlie Weimers, din partidul Democrații Suedezi și grupul european al conservatorilor și reformiștilor, a vorbit pentru PS News despre motivele pentru care s-a opus aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. Weimers consideră că cele două state din Estul Europei au mari probleme cu criminalitatea organizată, deși recunoaște că doar jumătate din spargerile din Suedia sunt comise „de bande criminale organizate care provin din alte țări, inclusiv din România și Bulgaria”. Votul exprimat de Democrații Suedezi în Parlamentul European este foarte important, deoarece aceștia susțin actualul guvern al Suediei. Prin urmare, dacă Democrații Suedezi vor ca Suedia să voteze, în Consiliul UE, împotriva intrării României în Schengen, atunci există șanse mari ca acest lucru să se întâmple.

PS News: De ce ați votat împotriva rezoluției?

Charlie Weimers: Democrații Suedezi se opun aderării Bulgariei și României la spațiul Schengen.

PS News: Care sunt motivele pentru care vă opuneți intrării României în spațiul Schengen?

Charlie Weimers: Conform departamentului operațional al poliției suedeze, NAO, bandele străine jefuiesc bătrâni, sparg case, se implică în traficul de persoane și chiar fură combustibil, echipamente agricole și motoare de pe bărci în valoare de miliarde de coroane în fiecare an. Spre exemplu, jumătate din spargerile din Suedia sunt comise de bande criminale organizate care provin din alte țări, inclusiv din România și Bulgaria. Vom continua să ne opunem atât timp cât aderarea României va face viața mai ușoară bandelor criminale.

PS News: Ce ar trebui să facă România pentru a fi acceptată în spațiul Schengen?

Charlie Weimers: Este trist și regretabil că românii muncitori și care respectă legea trebuie să plătească prețul pentru activitățile câtorva bande criminale. Dar treaba noastră este să ne protejăm cetățenii și, prin urmare, ne vom opune aderării țărilor din Europa de Sud-Est până când vom vedea o adevărată represiune substanțială împotriva acestor bande criminale, inclusiv eforturi pentru a reduce piața secundară pe care aceștia își vând bunurile.

Charlie Weimers, sursa foto: newseurope.eu

Cine sunt Democrații Suedezi?

Partidul Democrații Suedezi a fost înființat în 1988, cu o viziune clară de dreapta, însă în ultimul deceniu a afișat o atitudine anti-migranți. La alegerile parlamentare din 2022, Democrații Suedezi au reușit cel mai bun rezultat din toată istoria loc, ajungând pe locul 2 cu 20,5% din voturi. Tot pentru prima dată în istoria lor, vor susține noul guvern condus de premierul Ulf Kristersson, liderul partidului Moderat. Democrații au decis să voteze în Parlament pentru Kristersson, însă nu au cerut ministere. Fără voturile lor, Suedia riscă să rămână fără guvern în orice moment.

Ideile Democraților vor trebui implementate de actualul guvern de la Stockholm, printre care se numără fără cerșetorie, fără migranți, reducerea criminalității, deportarea străinilor care fac parte din bande criminale. Dacă aceste dorințe vor deveni realitate sau nu, rămâne de văzut. Cert este că Democrații au o mare influență asupra actualului guvern al Suediei, fiind cel mai mare partid din actuala coaliție de guvernare. Prin urmare, nu va fi deloc o surpriză dacă Suedia, în Consiliul Uniunii Europene, va decide să voteze împotriva intrării României în spațiul Schengen.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button