Social

Pensionar în scaun cu rotile, apel disperat la „Marșul Anti-Sărăcie”: Măriţi pensia sau daţi-mi piciorul înapoi ca să mă pot descurca

Marșul Anti-Sărăcie a scos în stradă mii de români, care joi, 20 octombrie, au „năvălit” în Capitală strigându-și nevoile și grijile. Printre cei veniți la București s-a numărat și Matei Radu, un pensionar din Bacău a cărui viață într-un scaun cu rotile înseamnă chin, mizerie și disperare.

Iar ca Matei Radu sunt mii de români cu handicap care suferă din cauza nepăsării autorităților. Traiul cu câteva sute de lei pe lună, indemnizația pentru persoane cu dizabilități, este un supliciu pentru toți acești oameni bolnavi, și-așa loviți de o soartă nemiloasă.

Pensionar în scaun cu rotile: „Mănânc doar mămăligă cu ceapă”

Matei Radu s-a învârtit și el cu scaunul său rulant printre protestatarii adunați în Piața Victoriei. A venit la București din disperare fiindcă supraviețuiește de pe o zi pe alta.

Cu lacrimi în ochi, bătrânul a avut la, Antena 3, un mesaj să le transmită guvernanților, acei politicieni cărora le-a acordat votul și, implicit, încrederea sa că îi vor apăra drepturile cât de bine pot ei.

„Este greu! Acasă arde doar un bec, dar mi-a venit factura la curent 320 de lei. Să îmi mărească pensia sau să îmi dea piciorul înapoi ca să mă pot descurca! Este foarte greu. Mai am doar 30 de lei până la sfârşitul lunii”, spune Matei Radu, pensionarul imobilizat într-un scaun cu rotile și care a venit din Bacău cu trenul ca să participe și el la protestul împotriva sărăciei.

Despre cum își duce traiul zilnic, aproape că nici nu mai trebuie să spunem altceva. Dezvăluirea bătrânului – „Mănânc doar mămăligă cu ceapă” – vorbește de la sine despre cum o duce un om care a muncit, cu ani în urmă, pentru dezvoltarea României.

Matei Radu are un picior amputat, invaliditate care l-a adus într-un scaun cu rotile. Azi, trăiește din mila vecinilor, căci indemnizația de handicap, de numai 395 de lei, se duce pe plata facturilor. În tinerețe, bătrânul a fost miner și în fiecare zi și-a pus viața în pericol coborând în șut ca să scoată cărbunele la suprafață.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button