Politică

AUR a atacat legile justiției la CCR: Nesancționarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curții Constituționale goleste de eficacitate caracterul obligatoriu al acestora. Este cel mai grav atac la fundamentele constituționale ale Statului Român

Alianța pentru Unirea Românilor a sesizat astăzi, 20 octombrie 2022, Curtea Constituțională a României cu privire la neconstituționalitatea celor acte normative din pachetul intitulat ”Legile justiției˝.

”Legea privind statutul judecătorilor și procurorilor (PLx 440/ 2022), Legea privind organizarea judiciară (PLx 441/ 2022) și Legea privind Consiliul Superior al Magistraturii (PLx 442/ 2022) sunt neconstituționale din cauza manierei abuzive și disprețuitoare în care au fost votate, dar și prin efectele devastatoare pe care le vor produce după intrarea în vigoare.În primul rând, considerăm că procedura de adoptare în ședința plenului Senatului din 17.10.2022 a fost neconstituțională deoarece nu există nici o prevedere regulamentară care să permită o procedură simplificata de dezbatere și adoptare. Procedura invocată abuziv, nelegal si neconstituțional este adoptată de Biroul Permanent în contradicție flagrantă cu dispozițiile din regulamentul Senatului. Potrivit acestui regulament, în situații excepționale ședințele se pot desfășura prin mijloace electronice. Nu există nici o procedura care sa permită desfășurarea ședințelor in sistem hibrid (și cu prezență fizică și prin mijloace electronice, in același timp).

Nesancționarea judecătorilor care nu respectă deciziile Curții Constituționale goleste de eficacitate caracterul obligatoriu al al acestora. Apreciem că acesta este cel mai grav atac la fundamentele constituționale ale Statului Român”, se arată în comunicat.Potrivit AUR, legile justiției au fost adoptate fără o dezbatere efectivă și reală, iar pe fond, ”chestiunea care a produs cea mai mare revoltă în rândul societății este cea privitoare la desființarea autorității Curtii Constituționale, respectiv a deciziilor pronunțate de aceasta, fapt care deschide larg calea pentru nerespectarea prevederilor din Constituția României.”

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button