Politică

Mircea Coșea spune că Marcel Ciolacu îi minte pe români

Marcel Ciolacu susține că-i va cere premierului Nicolae Ciucă (PNL) revenirea la piața reglementată în energie. În opinia profesorului Mircea Coșea, este vorba doar despre „declarații strict politice”.

În opinia lui Mircea Coșea, revenirea la piața reglementată nu este posibilă.

„E foarte greu să se revină la piața reglementată. Practic, ar trebui să se revină la momentul zero, din 2019-2020. În schimb, se poate face o anumită prelungire a plafonării, plus alte măsuri sociale, precum vouchere, menținerea de 50 de bani a ajutorului pentru carburanți.

Să se treacă la plafonare, e foarte complicat. Costă foarte mult guvernul, care are dificultăți în rostogolirea datoriei, cu deficitul comercial (…). Nu cred că se poate menține timp de 90 de zile o plafonare. Este vorba despre declarații strict politice”, a declarat Mircea Coșea, pentru RomâniaTV.net.

Profesorul Mircea Coșea: „Vor crește prețurile facturilor la energie, care vor duce la o scădere a producției. E foarte posibil să se intre într-o recesiune, ca la manual”

În timp ce mulți demnitari, economiști se feresc să afirme că România sau economia europeană a intrat în recesiune, profesorul de la ASE crede că în curând, oficialii guvernamentali vor trebui să accepte adevărul.

„Putem să discutăm din punct de vedere al definiției sau al relatărilor (n.r. – dacă suntem sau nu în recesiune). Din punct de vedere al definiției, recesiunea apare după două-trei luni de scădere a ritmului de creștere economică. Atunci se intră în recesiune tehnică.

Dar înseamnă și altceva, o scădere de ansamblu a producției. În prezent, vorbim despre o stagnare sau o descreștere, un fenomen care se petrece în mai multe țări din Europa, în ansamblu. Suntem într-o perioadă în care toate țările europene au problema de a menține o stabilitate economică.

E posibil ca aceste lucruri să se accentueze în perioada de iarnă. Vor crește prețurile facturilor la energie, care vor duce la o scădere a producției. E foarte posibil să se intre într-o recesiune, ca la manual”, a mai punctat profesorul de macroeconomie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button