Internațional

În Iran are loc o operațiune străină ce precipitează răsturnarea regimului prin îndemnuri la revoluție!?

În Iran are loc o operațiune similara cu cea din decembrie 1989 în România. Populația este îndemnată de forțele externe să se revolte împotriva regimului iranian condus de Gardienii Revoluției și Ayatolahul Ayatollah Khomeini. Activiștii locali lansează zilnic apeluri la proteste în masă în întreaga țară, în contextul în care mișcarea de protest declanșată de moartea lui Mahsa Amini.

Dacă în România revoluția a pornit de la pastorul Laszlo Tokes, în Iran actuala tentativă de revoluție a pornit de la moartea tinerei Masha Amini. Nimeni nu contestă faptul că în Iran avem un regim dictatorial care uneori se dedă la crime și abuzuri împotriva populației care contestă deciziile regimului.

Cum decurge operațiune specială a CIA în Iran

Mahsa Amini a fost arestată în 13 septembrie de poliția moravurilor din Teheran pentru că ar fi încălcat codul vestimentar strict al Republicii Islamice pentru femei, care include purtarea vălului. Autoritățile iraniene susțin că tânăra a murit din cauza unei boli și nu din cauza „bătăilor”, potrivit unui raport medical respins de tatăl ei. Vărul ei a declarat că aceasta a murit după „o lovitură violentă la cap”.

De atunci, tinere femei, studente și eleve au fost vârful de lance al protestelor în care au scandat sloganuri antiguvernamentale, și-au dat foc la eșarfe și s-au ciocnit cu forțele de securitate. Cel puțin 108 persoane au fost ucise din 16 septembrie, potrivit Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo. La rândul său, Amnesty a deplâns moartea a cel puțin 23 de copii „uciși de forțele de securitate iraniene”, adăugând că aceștia aveau vârste cuprinse între 11 și 17 ani.

„Începutul sfârșitului”

Doi membri ai forțelor de securitate au fost împușcați mortal în provincia sudică Fars, în legătură cu protestele, ridicând la cel puțin 20 numărul forțelor de ordine ucise de la începutul protestelor, a anunțat vineri presa oficială. În ciuda faptului că autoritățile au blocat accesul la internet pentru aplicații populare precum Instagram și WhatsApp, activiștii au lansat sâmbătă un apel online pentru proteste în masă sub sloganul „Începutul sfârșitului!

Aceștia au încurajat tinerii și populația iraniană să manifesteze în locuri în care nu sunt prezente forțele de securitate și să scandeze „Moarte dictatorului”, referindu-se la liderul suprem, ayatollahul Ali Khamenei. Mișcarea de protest a dus la mitinguri de solidaritate în străinătate și la sancțiuni occidentale împotriva oficialilor și instituțiilor iraniene acuzate de implicare în represiune.

Analiștii spun că natura multifațetată a protestelor antiguvernamentale, inclusiv faptul că tinerii se adună în grupuri mici în anumite cartiere pentru a nu fi detectați, face dificilă încercarea de a le opri din partea forțelor de ordine. Într-o scrisoare deschisă publicată joi pe prima pagină, ziarul reformist Etemad i-a cerut principalului responsabil al securității iraniene să înceteze arestările efectuate sub „pretexte uneori false”.

În ultimele zile, ciocniri mortale între manifestanți și forțele de poliție au avut loc în special la Sanandaj, capitala provinciei Kurdistan, unde s-a născut Mahsa Amini.

Orașul Zahedan (sud-est) a fost, de asemenea, afectat de violențele declanșate la 30 septembrie în timpul demonstrațiilor împotriva presupusului viol al unei tinere de către un polițist, care s-au soldat cu cel puțin 94 de morți, potrivit IHR.

În caz că revoluția pusă la cale de serviciile secrete ameriane împotriva regimului islamic din Iran va eșua, Occidentul va avea un dușman egal cu Rusia și China. Eșecul operațiunii CIA va provoca un sprijin puternic al Iranului pentru Rusia în contextul războiului din Ucraina.

Acest material este doar un punct de vedere diferit de presa sistemului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button