Știrile 60m.RO

Eurostat: Copiii din România și Bulgaria, confruntați cel mai des cu riscul sărăciei și excluziunii sociale la nivelul UE

Copiii din România și Bulgaria erau, în 2018, cea mai vulnerabilă categorie a populației care se confrunta cu riscul de sărăcie și excluziune socială, la nivelul Uniunii Europene, potrivit datelor publicate pe 5 martie de Eurostat.

Conform cifrelor Eurostat, copiii erau în 2018 grupul de vârstă cu cel mai mare risc de sărăcie şi excluziune socială în aproape jumătate din statele membre ale Uniunii Europene, iar procentul variază de la 13,1% în Slovenia şi 13,2% în Cehia, la 38,1% în România şi 33,7% în Bulgaria.

De asemenea, raportat la categoriile de vârstă, 23,4% din copiii din UE erau supuşi, în 2018, riscului de sărăcie şi excluziune socială, comparativ cu 22,1% din adulţi (cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 de ani) şi 18,4% din vârstnici (în vârstă de 65 de ani sau mai mult).

A fi expus riscului de sărăcie sau excluziunii sociale înseamnă a fi în cel puțin una dintre următoarele trei situații: a te confrunta cu riscul de sărăcie după transferuri sociale (sărăcie din venituri), a te confrunta cu lipsuri materiale importante sau a trăi în gospodării cu o intensitate a muncii prestate foarte mică. 

Cele mai mari diferenţe între procentul copiilor supuşi riscului de sărăcie şi populaţia totală au fost înregistrate în Franţa, România şi Slovacia, unde procentul a fost cu mai mult de cinci puncte procentuale (pp) mai ridicat la copii faţă de totalul populaţiei. La polul opus, procentul copiilor supuşi riscului de sărăcie sau excluziunea socială a fost sub cel al populaţiei totale, cu mai mult de cinci puncte procentuale, în Letonia (- 5,9 pp) şi Estonia (- 6,5 pp).

Sursa: www.caleaeuropeana.ro

Back to top button