Economie

Factura la energie îi va costa pe români 12 salarii minime în februarie

Românii care stau la bloc, care oricum riscă să stea în frig la iarnă din cauza sistemului deficitar de termoficare, pot primi facturi la energie cât salariul pe un an, spune un expert în energie.

„Închiderea unor sisteme de termoficare din România înseamnă refugierea oamenilor în a se încălzi cu energie electrică. Există orașe unde sistemele de termoficare sunt în prag de colaps și posibil să nu mai funcționeze în această iarnă.

Vom realiza o simulare ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală”, notează specialistul în energie Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă (AEI), prezentând calculele.

image
image

La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, din cauza faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

– Apartament cu 2 camere – 13.566 lei

– Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

– Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

OUG 119 condamnă locatarii blocurilor care vor rămâne fără energie termică, sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care va însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, precizează Dumitru Chisăliță.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button