Știrile 60m.RO

Silviu-Titus Păunescu (AUR), atac la Virgil Popescu: Deciziile de închidere a minelor nu sunt oportune

Silviu-Titus Păunescu a afirmat că deciziile de închidere a minelor de cărbune nu sunt oportune, mai ales că situația s-a schimbat inclusiv la nivel european. Uniunea Europeană permite redeschiderea acestor mine pentru scăpa de dependența gazelor rusești, iar state precum Germania și Austria au propus folosirea prioritară a cărbunelui în producția de energie. Deputatul AUR a sesizat această situație ministrului Energiei, Virgil Popescu, și a solicitat explicații.

Încă de la preluarea portofoliului de ministru al energiei, Virgil Popescu a adoptat numai soluții care sunt străinele intereselor românești. După ce a privatizat Termocentrala Mintia, acesta nu a analizat situația minelor de cărbune din Valea Jiului, care, în lipsa unor soluții eficiente, vor fi închise în următorii ani. Închiderea acestor mine va afecta cu siguranță securitatea energetică a României, consideră deputatul Silviu Titus Păunescu.

El a solicitat ministrului să răspundă la următoarea întrebare: de ce în contextul în care Uniunea Europeană permite inclusiv redeschiderea minelor de cărbune pentru a scăpa de dependența gazelor rusești, România alege să le închidă?

De asemenea, deputatul AUR a criticat modificările OUG privind plafonarea/compensarea prețurilor la gaze și energie. Acesta susține că amendamentele aprobate în Senat nu rezolvă situația celor care sunt obligați să se încălzească cu energie electrică, dar complică modul în care se aplică plafoanele de preț la energie electrică:

În lege există prevăzut ca în februarie 2023 să se realizeze o citire a contoarelor tuturor consumatorilor și în cazul în care media consumului anului 2022, este diferită de media anului 2021 se va relua întreg procesul de încadrare în categoria prețurilor plafonate, de recalculare a tuturor facturilor din anul precedent, de emitere de noi facturi care vor reamplasa toți consumatorii din România în alte 13 situații posibile și se vor emite alte facturi, care vor regulariza facturile emise în decursul fiecărei luni din anul 2022”, a explicat Păunescu.

Deputatul a solicitat ministrului Virgil Popescu să transmită cum se vor pune în practică aceste prevederi și dacă consumatorii trebuie să se aștepte să primească facturi, la primăvară, cu valori care reunesc 7-8 luni de consum.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button