Politică

Cristian Diaconescu: O să aderăm la Schengen doar dacă vrea UE. Riscăm să avem un nou rezultat negativ

Fostul ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, consideră că România îndeplinește din 2009 toate cerințele pentru intrarea în Spațiul Schengen, însă aceasta nu a avut loc până acum pentru că decizia este una politică și aparține statelor membre.

„Ca să fii membru Schengen trebuie să aplici un set de măsuri. Pe care România le-a implementat. Deci, decizia e una pur politică. În decembrie se face și consiliul european pe Justiție și Afaceri Interne, la Bruxelles. Dacă până atunci România nu indentifică problemele la celelalte state membre, atunci avem o problemă.

În 2012 am spus că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) nu are bază legală și i-am întrebat pe colegii europeni de ce nu au încredere că putem să ne facem și singuri un astfel de mecanism. Ne facem singuri evaluarea sistemului judiciar și după accea o discutăm cu colegii din Europa.

Dacă așteptăm evaluări generice, riscăm să avem un deznodământ la fel de negativ. Acum 8 ani au venit să ne controleze niste grupuri, iar de atunci nu au fost decât obiecții ale altor state membre legate de sistemul judiciar. Responsabilitățile le îndeplinim. În 2009 Olanda a fost de acord, deci atunci MCV era bun”, a declarat Cristian Diasconescu

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button