Social

VIDEO// Gaura din barajul de la Roșia Montană, evaluată cu o creangă: Arafat a făcut poze

Un profesor de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca a venit să evalueze groapa care a apărut în barajul de la Tăul Mare, a cărui rupere ar putea amenința Roșia Montană. Evaluarea s-a făcut cu o „tehnologie” străveche.

În prezența șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, profesorul Costică Sofronie a evaluat fisura pe verticală din zid cu ajutorul unei crengi de alun, ruptă dintr-un copac de pe marginea digului, potrivit Dejeanul.

Groapa nu are un diametru mai mare de 40 cm, iar adâncimea este de 1 metru și 20 cm. De asemenea, se afla la o distanță de aproximativ 7 metri de lac, iar apa încă nu s-a infiltrat până în zona surpării.

Pompierii sosiți la Roșia Montană au demarat duminică operațiunea de scoatere a apei din lacul Tăul Mare, în paralel cu evacuarea cetățenilor din zonă. Toate măsurile sunt luate preventiv, în spatele barajului aflându-se 300.000 de metri cubi de apă.

„A fost o perioadă de secetă prelungită pesemne că s-au făcut niște fisuri, a venit o perioadă ploiasă, a intrat apă, s-a surpat tavanul de la golirea de fund. E o galerie și a căzut tot materialul pe pâlnia asta, un horn dacă vreți. Dacă Doamne ferește se rupe barajul nu mai controlezi nimic”, a explicat Costică Sofronie cum ar fi putut apărea spărtura

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button