Economie

Faliment? De la Lehman Brothers la Credit Suisse

Sectorul bancar din zona euro se confruntă cu o amenințare ale cărei consecințe ar putea rivaliza cu prăbușirea băncii americane din septembrie 2008, Lehman Brothers: Credit Suisse, o bancă de importanță sistemică la nivel global și al doilea mare creditor al Elveției, pare dacă nu chiar în pragul falimentului, atunci măcar ostatic al speculațiilor pe acest subiect.

Weekendul trecut, managerii de top al Credit Suisse au contactat cei mai mari clienți și parteneri pentru a-i asigura că banca este stabilă financiar, a raportat Financial Times. Reuters a declarat că banca a trimis investitorilor săi o cerere oficială de majorare a capitalului, informație care a fost respinsă de Credit Suisse într-un interviu acordat FT. Cu toate acestea, știrile i-au deranjat pe investitori, iar acțiunile Credit Suisse, care și-au pierdut deja mai mult de jumătate din valoare de la începutul anului, au scăzut luni cu 11% până la un minim istoric.

Potrivit TheStreet, banca elvețiană se confruntă cu probleme specifice, în timp ce și alte bănci s-au confruntat cu probleme similare cu cele cu care s-a confruntat cândva Lehman Brothers. Cu toate acestea, criza bancară va declanșa cu greu o recesiune de data aceasta, a declarat Kirill Komarov, analist șef de investiții la Tinkoff Investments, pentru Vedomosti. Evoluțiile recente de pe piețele financiare au luat prin surprindere Credit Suisse, care se afla deja într-o situație dificilă, a spus el: creșterea ratelor dobânzilor, scăderea piețelor de acțiuni și obligațiuni, o recesiune care se profilează în zona euro și o pierdere netă a venitului pentru o treime consecutiv. sfert. Creditorii europeni, ca marcatori ai recesiunii, vor avea nevoie de rezerve substanțiale pentru a supraviețui crizei care se profilează, a avertizat el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button