Economie

Diaspora a trimis 15 miliarde de euro acasă anul trecut: A avut ce fura PSD și PNL

Românii au trimis în țară, anul trecut, peste cinci miliarde de euro în mod oficial, a transmis secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. În realitate, însă, suma este de trei ori mai mare.

„După o statistică oficială, au intrat în anul 2021 5 miliarde de euro prin bănci, oficial, în România. De aici cu siguranță ne dăm seama că discutăm de o sumă mult mai mare pentru că de fiecare dată când revin acasă, revin cu ceva în geantă, în portofel, în buzunar…”, a spus secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Probabil că suma reală e de trei ori mai mare 15 miliarde…”, a subliniat Bogdan Chireac.

„Probabil, putem extrapola… îi taxăm, prin bănici sau transferuri îi taxăm, sunt scumpe“, a mai declarat Gheorghe Cârciu, șeful din PSD pentru diaspora, devenit cunoscut ca chelnerul lui Marcel Ciolacu.

Oficial, românii au trimis acasă în 2021 peste 5,6 miliarde de euro, un record dacă ne raportăm la ultimii trei ani.

Potrivit datelor furnizate de Banca Națională a României, cei mai mulți bani au venit în 2021 din Germania – peste 1,3 miliarde de euro – țara urmată de Marea Britanie. Au trimis mulți bani și românii din Italia, Spania, Franța, Statele Unite și Austria.

Românii din străinătate preferă transferul rapid, mulți aleg Revolut. Au trimis prin intermediul acestei aplicații, în anul 2021, 316 milioane de euro. Această sumă e în creștere cu 79% față de anul 2020, potrivit datelor analizate de aplicația Revolut, care are 18 milioane de clienți la nivel global, din care peste 1,5 milioane în România.

Cele mai mari sume trimise în țară provin de la utilizatorii români din Marea Britanie, Germania și Olanda. Spania și Italia figurează și ele în top 10 țări.

Categoria de vârstă 25-34 de ani a trimis cei mai mulți bani (41% din valoarea totală a remitențelor în 2021).

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button