Internațional

Viktor Orban: Ungaria trebuie să schimbe UE, nu să o părăsească

Ungaria trebuie să spună nu modelului european actual construit la Bruxelles, a declarat sâmbătă premierul Viktor Orban la congresul Fidesz, adăugând că Uniunea Europeană trebuie schimbată mai degrabă decât abandonată.

Orban a reiterat opoziția guvernului său față de începerea discuțiilor cu Ucraina cu privire la aderarea acesteia la UE.

„Corectarea promisiunii greșite (de la Bruxelles) de a începe discuțiile (cu Ucraina despre aderarea la UE) va fi, de asemenea, sarcina noastră, deoarece Ucraina este acum la ani lumină de UE”, a spus Orban.

Orban, care a fost blocat într-o dispută cu Bruxelles-ul cu privire la fondurile UE înghețate, a declarat săptămâna aceasta că strategia UE de a trimite bani și ajutor militar Ucrainei a eșuat și că se opune începerii negocierilor de aderare cu Kievul.

Ucraina, care a solicitat să adere la UE la câteva zile după invazia Rusiei din februarie 2022, consideră aderarea drept o prioritate de vârf. Problema începerii discuțiilor de aderare va fi pe ordinea de zi la un summit UE luna viitoare.

Decizia de a invita Ucraina să înceapă discuțiile de aderare la summit este „în pericol”, a declarat vineri un înalt oficial al blocului, citând rezistența maghiară care ar putea obstrucționa unanimitatea a 27 de țări UE drept unul dintre motive.

Guvernul Orban face un sondaj la nivel național care îi întreabă pe cetățenii ungari dacă UE ar trebui să aloce mai multe fonduri Ucrainei sau să îi acorde calitatea de membru.

„Vom rezista ideilor nebunești ale birocraților de la Bruxelles, invaziei migranților, propagandei de gen și vom rezista iluziilor legate de război (din Ucraina) și de aderarea nepregătită a Ucrainei la UE”, a spus Orban.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button