JUSTIȚIE

Dan Tănasă: CNCD a decis că primarul UDMR din Satu Mare a discriminat românii pe criterii etnice

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a admis sesizarea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, și l-a sancționat contravențional pe primarul UDMR al comunei Satu Mare, județul Harghita, pentru fapte de discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare pentru faptul că toate străzile din localitate au denumiri exclusiv în limba maghiară.

În luna iunie 2021, Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat CNCD cu privire la faptul că toate străzile din comuna Satu Mare, județul Harghita, au denumiri exclusiv în limba maghiară. Deși este o localitate în România iar limba oficială de stat este doar limba română, în comuna Satu Mare, condusă de UDMR-istul Kovacs Imre, toate străzile au denumiri exclusiv în limba maghiară (detalii aici).

Situația nu este singulară în zonă și constituie în mod evident o discriminare pe criterii etnice flagrantă a românilor care nu cunosc limba maghiară.

CNCD a admis sesizarea ADEC și a emis Hotărârea nr. 542/07.09.2022 prin care a decis că faptele constituie discriminare pe criterii etnice a românilor și a aplicat UAT Satu Mare, reprezentată prin primar în funcție, o sancțiune contravențională cu avertisment pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor.

Fragment din Hotărârea CNCD nr. 542/07.09.2022

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button