Internațional

Birmingham, al doilea cel mai mare oraș din Marea Britanie, și-a declarat falimentul

Cea mai mare autoritate locală din Europa urmează să oprească toate cheltuielile, cu excepția serviciilor pe care trebuie să le furnizeze prin lege, cum ar fi asistența socială, colectarea deșeurilor și protecția persoanelor vulnerabile. Consiliul condus de laburiști trebuie să achite o factură de 760 de milioane de lire sterline pentru revendicări privind egalitatea de salarizare, scrie BBC.

Liderul său, John Cotton, a declarat că vor fi luate „decizii dure și ferme”.

Există temeri că reducerile ar putea afecta drumurile, parcurile, bibliotecile și proiectele culturale, în timp ce un semn de întrebare planează asupra finanțării de către consiliu a Campionatelor Europene de Atletism din 2026, planificate pentru stadionul Alexander din oraș.

Consiliul, care se confruntă cu un deficit bugetar imediat de 87 de milioane de lire sterline în acest an, a acuzat, de asemenea, implementarea sistemului său IT Oracle pentru situația sa disperată. Destinat să eficientizeze plățile consiliului și sistemele de resurse umane, sistemul emblematic ar fi trebuit să coste 19 milioane de lire sterline. Dar, după trei ani de întârzieri, în luna mai s-a dezvăluit că ar putea costa până la 100 de milioane de lire sterline.

Marți seară, Departamentul guvernamental pentru Nivelare, Locuințe și Comunități (DLUHC) a declarat că s-a „angajat în mod regulat” cu consiliul în ultimele luni în legătură cu „presiunile cu care se confruntă” și că și-a „exprimat îngrijorarea serioasă cu privire la aranjamentele de guvernare”.

„Am solicitat asigurări scrise din partea liderului consiliului că orice decizie referitoare la problemele consiliului privind egalitatea de remunerare reprezintă cea mai bună valoare pentru banii contribuabililor”, a adăugat acesta.

Dl Cotton, care nu se află în prezent în oraș din cauza unor „angajamente familiale de lungă durată”, a insistat pentru BBC Radio WM că consiliul „va continua să ofere servicii esențiale, cum ar fi protecția și asistența socială pentru copii, asistența socială pentru adulți, educația, colectarea deșeurilor, întreținerea drumurilor și serviciile de bibliotecă” pentru cei 1,1 milioane de contribuabili din oraș.

Liderul a susținut că a aflat de criza financiară abia în același timp cu ceilalți consilieri, în timpul ședinței de cabinet de marți dimineață.

Consiliul a declarat o notificare în temeiul Secțiunii 114, emisă anterior de alte consilii, inclusiv de Croydon și Thurrock, ceea ce înseamnă că o autoritate locală a considerat că se află în dificultate financiară și că nu mai poate să-și echilibreze bugetul.

Într-o declarație emisă mai devreme, el și viceliderul autorității laburiste, Sharon Thompson, au declarat că această măsură a fost un „pas necesar în timp ce încercăm să readucem orașul nostru pe o bază financiară solidă”.

Doamna Thompson a declarat că consiliul va „face tot ce poate pentru a proteja serviciile pe care se bazează locuitorii noștri”.

Însă contribuabilii și-au exprimat temerile cu privire la locul unde ar putea cădea securea, deoarece consiliul oprește toate cheltuielile, cu excepția celor esențiale.

Kynton Swingle, de la Asociația comunitară Fox Hollies din Acocks Green, a declarat că acest lucru ar putea însemna că grupuri ca al lor nu vor putea continua să ofere servicii cheie.Organizația oferă o gamă de sprijin, inclusiv mese gratuite pentru tineri și un centru de încălzire pentru persoanele care se luptă să-și încălzească locuințele.Înghețarea financiară ar însemna un „mediu cu adevărat dificil” și „există cu siguranță îngrijorare”, a adăugat dl Swingle.

Pe X, fostul Twitter, Maria Smith a descris vestea ca fiind „îngrozitoare” și a spus că impactul acesteia va fi „imens”.

„Tatăl meu aștepta ca un lift să fie instalat în cadrul unei subvenții. Nu știu dacă acest lucru se va întâmpla acum. Doamne, este îngrozitor”, a adăugat ea.

Domnul Cotton și doamna Thompson au declarat că este „clar că Primăria orașului Birmingham se confruntă cu provocări financiare fără precedent, de la creșterile uriașe ale cererii de asistență socială pentru adulți și reducerile dramatice ale veniturilor din taxe de afaceri, până la impactul inflației galopante”.

„Am pus în aplicare controale riguroase ale cheltuielilor în iulie și am făcut o solicitare către Asociația administrației locale pentru sprijin strategic suplimentar”.

Secțiunea 114 a fost crucială pentru a putea „construi un oraș mai puternic pentru locuitorii noștri”, au adăugat ei, promițând să îi protejeze pe „cei mai vulnerabili”.

O nouă ședință extraordinară va avea loc pe 26 septembrie, iar negocierile cu DLUHC vor continua în lunile următoare pentru a determina o abordare a finanțării pasivului, a declarat autoritatea.

Dl Cotton a declarat: „Prioritatea mea acum este de a mă asigura că avem un plan de redresare financiară care să poată face față marilor cerințe care sunt impuse consiliului și să continue să furnizeze serviciile pe care se bazează orașul”.

Liderul a confirmat că consiliul lucrează cu sindicatul pentru a introduce un sistem de evaluare amănunțită a locurilor de muncă pentru a rezolva disputa privind egalitatea de salarizare până în aprilie 2025.

Profund deranjant

El a insistat că, în ciuda perspectivelor sumbre, Birmingham are în continuare un viitor strălucit în față, cu „o economie în creștere și care creează mari oportunități pentru toată lumea”.

Andy Street, primarul regiunii West Midlands, a declarat că vestea a fost „profund tulburătoare” pentru locuitori și a cerut o „anchetă” cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

„Nu este niciun secret faptul că autoritățile locale din întreaga țară s-au confruntat cu reduceri semnificative în ultimul deceniu – chiar dacă finanțarea din partea guvernului s-a îmbunătățit în ultimii ani – și a fost o adevărată provocare să menținem serviciile la standardul pe care oamenii îl așteaptă”, a spus el.

„Cu toate acestea, marea majoritate a consiliilor de toate culorile politice reușesc să realizeze acest lucru, falimentul fiind extrem de rar”.”

Într-o serie de tweet-uri, ministrul pentru administrația locală, Lee Rowley, a declarat că departamentul a fost conștient de ceva timp de problemele semnificative ale consiliului și că emiterea notificării în temeiul articolului 114 a fost „extrem de dezamăgitoare, dar nu neașteptată”.

Robert Alden, liderul opoziției conservatoare din consiliu, a declarat că autoritatea „nu a reușit să dea dovadă de rapiditatea și urgența corespunzătoare necesare pentru a aborda problema egalității salariale”.

Liderul grupului liberal-democrat, Roger Harmer, a adăugat: „Fiecare cetățean din Birmingham va simți durerea acestei decizii, în timp ce ne îndreptăm spre ape necunoscute”.

Consiliul a plătit aproape 1,1 miliarde de lire sterline în cereri de despăgubiri pentru egalitate de remunerare de când a fost intentat un proces istoric împotriva autorității în 2012.

Curtea Supremă s-a pronunțat în favoarea a 174 de angajați, în majoritate femei – care lucrau în roluri precum asistenți de predare, femei de serviciu și personal de catering – care nu au beneficiat de bonusuri care au fost acordate personalului din roluri în care în mod tradițional predomină bărbații, cum ar fi cei care colectează gunoiul și cei care curăță străzile.

Autoritatea a declarat că costul revendicărilor salariale a crescut cu o rată de 5 milioane de lire sterline până la 14 milioane de lire sterline pe lună și că trebuie să finanțeze obligațiile acumulate până în prezent, dar că nu dispune de resursele necesare pentru a face acest lucru.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button