Economie

Mircea Coșea, despre economisire și schimbatul becurilor: Se vor închide firme, românii vor deveni șomeri!

Se anunță vremuri grele pentru România. Economistul Mircea Coșea se așteaptă la falimente pe bandă rulantă, pe fondul crizei din energie. 

În opinia fostului ministru, Guvernul Ciucă/Ciolacu nu are soluții pentru criza energetică. Profesorul de la ASE crede că în următoarele luni, o mulțime de firme vor da faliment, ceea ce va conduce la creșterea șomajului.

Prima greșeală a guvernului a fost liberalizarea prețurilor din energie, a avertizat Mircea Coșea.

„Observând cum procedează Guvernul, mă refer la România în principal, nu mă aștept la nimic în viitoarele luni, că Guvernul încearcă să repare niște lucruri care nu sunt de reparat. Trebuia să înceapă cu revizuirea păcatului inițial, care era liberalizarea prețurilor. Acolo trebuia văzut ce se poate face și cum.

Toate aceste plafoane pe care ba le schimbă, ba le mărește, ba le plafonează, nu fac decât să arate că nu e există un concept clar și eficient de rezolvare a problemei energiei în România.

Facturile vor fi mari, vor fi mari și pentru cetățeni, dar nu știu dacă-i pasă cuiva de așa ceva, că vom sta în frig și vom încerca să ne gospodărim fiecare cum putem.

Dar firmele sunt în pericol și firmele sunt cele care țin economia deocamdată, ele țin locurile de muncă și încearcă să creeze ceva.

Statistica din iulie arăta că până în iunie erau aproape 8.000 de firme care au dat faliment din cauza incapacității plății facturilor. Acum s-au mai adăugat altele, nu știm câte, dar foarte multe.

Pentru că economia României nu suportă o astfel de creștere spontană și la nivelul la care e. Deci se vor închide firme, va fi șomaj, o destabilizare economică a întregului ansamblu pe care-l reprezintă economia românească.

Nu văd nicio idee care să ducă la o oarecare îmbunătățire a situației”, a declarat profesorul de economie, pentru B1 TV.

Mircea Coșea, avertisment în contextul crizei energetice: „Un lockdown e posibil”

În plus, Mircea Coșea nu respinge scenariul blackoutului.

„Poate să apară un blocaj total la producția de energie pentru că neplata facturilor duce la lipsa de lichiditate la nivelul producătorilor. Producătorii s-au împumutat că nu au primit compensarea, dar asta nu poate să mai continue.

Neprimind compensarea, nici plata facturilor, așa cum s-a calculat ea, producătorul nu mai are mijloace de reluare a producției.

Deci se poate ca producția să fie oprită sau pe jumătate sau un sfert. Un lockdown, din acest punct de vedere e posibil, avem elemente aproape sigure din punct de vedere logic”, a mai punctat Coșea.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button