Internațional

Lira sterlină se prăbuşeşte în faţa dolarului

Lira sterlină a atins luni un minim negativ-record faţă de dolar, în contextul în care anunţuri privind bugetul ale Londrei îi îngrijorează pe investitori cu privire la sănătatea finanţelor publice britanice, într-o ţară care se află deja în recesiune, relatează AFP.

Lira sterlină s-a depreciat la 1,0350 dolari luni, către ora 1.25 GMT (4.25, ora României), în faţa unui dolar care rezistă ca valoare de refugiu, potrivit Bloomberg.

Analişti avertizează că lira sterlină ar putea ajunge chiar la paritate cu dolarul.

Investitorii se îndepărtează de lira sterlină după ce noul ministru britanic al Finanţelor Kwasi Kwarteng a anunţat noi măsuri bugetare, prin care amestecă ajutoare masive la plata facturilor la energie şi scăderi de impozite în toate direcţiile – al căror cost vertiginos nu a fost dezvăluit.

Aceste măsuri ar urma să oblige Regatul Unit să împrumute 72 de miliarde de lire sterline în plus de pe pieţe, un lucriu care-i îngrijorează pe operatori.

Luni tendinţa era în continuare de depreciere, după ce ministrul britanic al Finanţelor a anunţat că urmează să prezinte noi măsuri suplimentare.

Acest anunţ a aruncat pieţele londoneze în abis, iar indicele FTSE s-a depreciat cu 2%.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button