Internațional

Danemarca raportează o scurgere „periculoasă” de gaze în conducta Nord Stream 2

Autoritatea maritimă din Danemarca a raportat o scurgere de gaz periculoasă pentru traficul maritim în gazoductul Nord Stream 2, care trece pe sub Marea Baltică, potrivit Sky News.

Operatorul Nord Stream 2 a confirmat că a fost detectată o scurgere la sud-est de insula daneză Bornholm, în Marea Baltică.

Un purtător de cuvânt al Nord Stream 2 a declarat că a fost detectată o pierdere de presiune într-un tub luni dimineața devreme, iar autoritățile maritime responsabile din Germania, Danemarca, Suedia, Finlanda și Rusia au fost imediat informate, a relatat agenția de presă dpa.

Acesta a adăugat că, deși conducta nu este folosită pentru a importa gaze, ea este încă plină.

Gazoductul a fost unul dintre punctele fierbinți în războiul energetic din ce în ce mai intens dintre Europa și Moscova de la invazia Rusiei în Ucraina, care a afectat marile economii occidentale și a dus la creșterea prețurilor la gaze.

Conducta era deja finalizată când cancelarul german Olaf Scholz a suspendat certificarea Nord Stream 2 în ajunul războiului din Ucraina, după ce Rusia a recunoscut oficial două regiuni separatiste susținute de Rusia în estul Ucrainei.

Germania a fost puternic dependentă de livrările de gaze naturale din Rusia, dar, de când Moscova a lansat războiul din Ucraina, a încercat să caute alte surse de energie.

Scurgerea survine cu o zi înainte de inaugurarea unei noi conducte, Baltic Pipe, care va aduce gaze norvegiene prin Danemarca până în Polonia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button