Internațional

Volodimir Zelenski: Aproximativ 50 de militari ucraineni sunt ucişi zilnic în război

Volodimir Zelenski estimează, într-un interviu acordat presei franceze, că aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic, de cinci ori mai puţini, în opinia sa, decât pierderile militare ale Rusiei.

Zelenski a încercat să se eschiveze, în acest interviu, să răspundă la întrebări despre acest bilanţ, afirmând că întâmpină dificultăţi în obţinerea unor cifre precise.

Mi se furnizează date. Însă Comandamentul Militar nu vrea să se comunice numărul exact al militarilor ucraineni ucişi pe front. Avem, de asemenea, cifre care rămân imprecise cu privire la pierderile civile. Eu rămân prudent şi nu trebuie să uităm că sunt vieţi omeneşti în joc”, a declarat el.

Până la urmă, Zelenski a estimat că ”aproximativ 50 de militari ucraineni mor zilnic” – adică 10.500 de la începutul războiului, la 24 februarie. În opinia sa, ”procentul morţilor ruşi este de cinci ori mai mare”.

Bilanţul avansat de către preşedintele ucrainean rămâne în ”tendinţa” celui comunicat în august de către Statul Major ucrainean, într-o conferinţă de presă extrem de rară asupra acestui subiect foarte delicat. ”Aproximativ 9.000 de militari ucraineni au fost ucişi în şase luni de invazie rusă”, declara luni comandantul-şef al Armatei ucrainene Valeri Zalujnî. După o lună, ţinând cont de acest bilanţ al pierderilor de 50 de militari pe zi, datele prezentate de Zelenski sunt concordante cu declaraţiile precedente.

Moscova avansează, la rândul ei, bilanţuri extrem de diferite. ”Pierderile noastre sunt, în prezent, de 5.937 de morţi”, declara miercuri ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu.

În interviul său cu presa franceză, Zelenski a răspuns şi la întrebări despre agricultura şi exportul cerealelor ucrainene. Zelenski, acuzat de către ruşi că refuză să exporte cereale în Africa, a dezminţit aceste acuzaţii. ”Cerealele noastre sunt trimise către Africa, inclusiv în Somalia, ca ajutor umanitar pentru această ţară, dar şi în Asia”, a spus el.

Zelenski şi-a exprimat regretul faţă de faptul că ruşii au reuşit să facă Ucraina neopulară în anumite ţări africane. ”Am pierdut încrederea mai multor state africane şi încercăm să o recâştigăm”, a declarat el.

Însă, spune el, unele dintre cele mai fertile pământuri ale Ucrainei se aflau sub controlul Rusiei, iar recoltele din acest an vot fi mai mici decât în anii trecuţi.

Zelenski a acceptat să le prezinte publicaţiilor franceze situaia economiei ucrainene după şapte luni de război. ”Deficitul nostru bugetar se ridică la cinci miliarde de euro pe lună. Er trebui să fie de 3,5 miliarde la începutul lui 2023”, a declarat el.

Pe plan militar, Zelenski a negat că a folosit armament cu submuniţie, aşa cum acuză un grup de ONG-uri. El susţine că doar Rusia deţine acest tip de armament, însă cere să i se furnizeze şi lui, pentru a fi la egalitate cu inamicul. ”Nu putem opri tancurile cu arme uşoare”, a subliniat el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button