Internațional

Putin va mobiliza 1 milion de rezerviști: În ordinul prezidenţial, mobilizarea nu mai este „parţială”

Publicaţia rusă de opoziţie care apare în exil Novaya Gazeta susţine că preşedintele Rusiei a sunat, de fapt, mobilizarea generală.

Vladimir Putin va putea chema până la un milion de rezervişti pentru a lupta în Ucraina, dezvăluie ziarul independent Novaya Gazeta, care apare din exil. Publicaţia lansează un număr cu mult peste cei 300.000 de ruşi aduşi în discuţie de ministrul Apărării, Serghei Şoigu, care a oferit cifra respectivă după discursul lui Putin.

Adevăratul număr al amplorii „mobilizării parţiale” ar fi cuprins în al şaptelea paragraf al decretului semnat ieri de Putin care a fost secretizat, au declarat unele surse pentru ziar: „Acest număr a fost corectat de mai multe ori, până la urmă s-au convenit asupra unui milion”.

Putin a spus că apelul la arme li se adresează „cetăţenilor care sunt în prezent rezervişti, în special cei care au servit deja în forţele armate, au ceva profesionalism şi experienţă militară”.

Textul ordinului prezidenţial cu care Putin a ordonat mobilizarea este diferit de discursul televizat al lui Putin, în care a vorbit despre „mobilizarea parţială”.

I-a tras pe sfoară? În ordinul prezidenţial al liderului de la Kremlin, mobilizarea nu mai este „parţială”. Corespondentul New Yorker de la Moscova, Joshua Yaffa, subliniază:

„Textul ordinului prezidenţial al lui Putin diferă de discursul său televizat. În cea din urmă, a subliniat mobilizarea „parţială”, dar prima nu spune nimic despre asta: Ministerul Apărării are dreptul de a înrola practic pe oricine. Cazul este larg răspândit la Moscova şi explică fuga mare a tuturor bărbaţilor de vârsta pentru a fi recrutaţi”.

Corespondentul Guardian, Andrew Roth, observă: „Şoigu a spus ieri că recrutează 300.000 de oameni, dar numărul real este confidenţial şi, conform rapoartelor din regiuni, se pare că ar putea fi mai mulţi”. Practic, recrutarea este una generală. Cu alte cuvinte, în Rusia funcţionează, fără a fi avizată, „legea marţială”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button