JUSTIȚIE

O elevă din Agigea s-a adresat Avocatului Poporului cerând anularea ordinului ministrului Educaţiei prin care a rămas fără bursa socială cu care îşi achita naveta până la Constanţa

Ioana Stamatin are 17 ani şi este elevă la un liceu din Constanţa. Este în acelaşi timp şi membru în Asociaţia Elevilor din Constanţa. Tânăra spune că a iniţiat o acţiune în anulare prin intermediul Avocatului Poporului, împotriva Ministerului Educaţiei, vizând Ordinul de ministru în urma căruia a rămas fără bursa socială care o ajuta să achite transportul de la Agigea, unde locuieşte, la Constanţa. Eleva spune că părinţii ei pot achita cu greu sumele necesare transportului, mai ales că şi ceilalţi membri ai familiei fac naveta la Constanţa.

În cererea adresată Avocatului Poporului, adolescenta reclamă că ordinul de ministru nu a respectat procedura de consultare publică, precum şi că ordinul nu pare a fi motivat, astfel încât cei vizaţi să înţeleagă conduita de urmat, dar şi faptul că elevii nu au fost consultaţi. Ea mai invocă şi faptul că ordinul discriminează elevii în funcţie de vârstă şi ciclul de învăţământ, având în vedere că bursele sociale sunt menţinute pentru elevii din ciclurile primar şi gimnazial din mediul rural care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu.

„Luna aceasta s-a dat acel Ordin de ministru prin care se reglementează tăierea burselor pentru mediul rural, practic elevii care sunt domiciliaţi într-o localitate în afara oraşului Constanţa şi nu au un liceu în localitatea lor sau nu au liceu pe specializarea dorită nu mai iau bursele acelea de ajutor social pentru mediul rural.

Aici intervine şi cazul meu, eu locuiesc în comuna Agigea, unde nu există liceu sub nicio formă, şi sunt nevoită să merg în Constanţa la liceu.

Zilnic trebuie să dau undeva la suma de 18 lei, ceea ce lunar aproximează undeva la 360 de lei, sumă pe care părinţii mei nu şi-au permis-o întotdeauna, mai ales că de cele mai multe ori se triplează, astfel încât şi fratele meu, şi mama mea trebuie să o plătească zilnic.

Din acest motiv, am iniţiat o acţiune în anulare prin intermediul Avocatului Poporului, împotriva Ministerului Educaţiei reprezentat de domnul Sorin Câmpeanu, pentru anularea Ordinului de ministru care taie bursele.

Pe lună primeam bursa de 200 de lei, care acoperea mai mult de jumătate din cheltuielile de transport şi mai rămânea doar suma de 160 de lei pe care părinţii mei să o achite”, a explicat Ioana Stamatin.

Ce i-ar spune Ioana Stamatin Ministrului Educaţiei dacă acesta s-ar afla faţă în faţă cu ea. „I-aş spune că în situaţia mea se află foarte mulţi copii cu situaţii mai grave ca a mea”, spune Ioana.

„Exact asta i-aş spune, că în situaţia mea se află foarte mulţi copii, copii cu situaţii chiar mai grave, copii care vin din sate de unde trebuie să dea 22 de lei doar ca să ajungă în Constanţa, deci lunar trece suma de 1000 de lei, i-aş spune să se gândească la toţi copiii din ţară până la urmă, nu doar din judeţ, că sunt puşi în nişte situaţii pe care ei nu le pot controla şi părinţii lor sunt puşi în nişte situaţii în care trebuie să aleagă dacă să aibă un acoperiş deasupra capului, să-şi plătească ratele la casă, sau să le dea copiilor bani să ajungă la şcoală.

Da, mi se pare o nedreptate, mai ales că rata de abandon şcolar este în continuă creştere, mi se pare o măsură care accentuează, nu face decât să se accentueze faptul că o să se ajungă la cât mai mulţi copii care să abandoneze şcoala, pentru că în momentul în care ei nu au cu ce să ajungă la liceu vor alege să-l abandoneze.

În condiţiile astea mi se pare o măsură absolut aberantă”, a precizat eleva.

Ioana este atrasă de meseria de poliţist, dar şi de cea de avocat. Îşi doreşte să dea la Academia de Poliţie şi speră ca România să evolueze pe viitor, mai ales în ceea ce priveşte sistemul educaţional. Reforma trebuie începută de jos, spune Ioana, care atrage atenţia din nou asupra şcolilor care au încă toaleta în curte.

„,Acum sunt a 11-a, eu mi-aş dori să merg la Academia de Poliţie, pe secţiunea Drept,ulterior, m-a atras mereu domeniul ăsta, între Poliţie şi Drept şi asta mi-aş dori să fac pe viitor, însă sper ca în viitor să evoluăm oarecum ca ţară şi ca sistem educaţional şi de aceea sunt în Asociaţie şi lupt pentru elevii care nu au curajul să-şi spună ofurile şi să lupte pentru drepturile lor.

Încurajăm pe toţi cei care se află în situaţia mea, noi, pe pagina de Facebook a Asociaţiei elevilor, am pus şi un model de cerere către Avocatul Poporului pe care o pot completa în cazul în care se află în situaţia mea şi să o trimită către Avocatul Poporului, este o cerere făcută către un avocat, deci exact ca aceea pe care am trimis-o eu.

Trebuie să începem de jos, să nu mai existe toalete în curte, să nu mai existe elevi care învaţă la lumina lumânării

Mi se pare de-a dreptul trist că am ajuns să învăţăm, cum sperăm la o modernizare a sistemului şi la reforme precum masa caldă în toate şcolile şi toate aceste lucruri, însă trebuie să începem oarecum de jos, să nu mai existe toalete, să nu mai existe şcoli cu toalete în curte, să nu mai existe elevi care învaţă la lumina lumânării, să nu mai existe aceste condiţii, să fie peste tot un sistem echitabil, să existe posibiliatte de a învăţa pentru orice elev.

În Agigea este o singură şcoală unde există wc turcesc, nu există toaletă în sine, deseori copiii se mai duc la baie pe unde apucă sau lucruri de genul acesta.

Momentan, aşteptăm să se sesizeze Avocatul Poporului, să primim un răspuns la solicitarea noastră, şi apoi practic Avocatul Poporului va continua demersurile către Minister”, a explicat eleva Ioana Stamatin pentru News.ro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button