OpiniiPolitică

Ion Cristoiu: PSD se ocupă de schimbatul becurilor, noul proiect de țară al președintelui Iohannis

Ministrul Economiei, un minister înființat doar pentru ca PSD și PNL să aibă ce împărți fără să se certe, Florin Spătaru, a postat pe facebook, în rezumat ceea ce a spus reportajului propagandistic, tipic presei de partid și de stat, întruchipată de Antena 1, despre măsurile luate de el în ultimele zile pentru a răspunde prin fapte Înaltei Chemări a Marii Învățătoare a Popoarelor Europene, Ursula von der Leyen.

Din scrierea de pe facebook am reținut aceste măsuri:

„A fost înjumătățit numărul de neoane de pe coridoare şi din birouri,– am înlocuit calculatoarele şi imprimantele vechi cu electronice inteligente,– am achiziționat baterii cu senzori pentru lavoare,– am recomandat angajaților Ministerului Economiei să folosească scările cât mai des în locul lifturilor şi să scoată din priză toate electronicele şi electrocasnicele după ce îşi încheie programul de lucru.

Sînt doar câteva dintre măsurile pe care le-am implementat de îndată la Ministerul Economiei, însă în perioada următoare vor fi făcute multe alte investiții pentru eficientizarea energetică a clădirii în care funcționăm.Despre toate acestea am vorbit astăzi cu Greta Bogdan pentru Observator #Antena1”.

Florin Spătaru, desemnat ministrul al Economiei, de PSD, în cadrul Programului, Cît mai multe pupici multinaționalelor (a fost director al Damen România, filială a companiei olandeze ), a devenit șeful ministerului în 21 noiembrie 2021.Domnia sa e ministru de aproape un an, timp în care – se presupune – a lucrat în clădirea despre care declară că e pe cale s-o reabiliteze energetic.

Potrivit mărturiei sale de pe Facebook, preluare a mărturiei de la Antena 1, pentru a transpune în viață Mărețul Proiect de țară Schimbarea becurilor, el a redus în aceste zile la jumătate numărul de neoane de pe coridoare și din birouri. Se înțelege că nu putea reduce astfel neoanele dacă ele n-ar fi fost în număr dublu decît numărul necesar. E limpede că pe coridoare și prin birouri era o lumină ca de platou de la Hollywood.

Întrebare:Cum de s-a împăcat gospodarul de acum Florin Spătaru timp de un an cu această risipă de energie?Trebuia să vină Ursula von der Leyen să-i spună că trebuie economisită energia pentru ca el să pună capăt risipei?

A doua măsură e și mai ciudată decît prima: Am înlocuit calculatoarele şi imprimantele vechi cu electronice inteligente. Cine se pricepe cît de cît la IT își dă seama că industria IT n-a produs încă imprimante și calculatoare care să facă economii la energie mai mari decît cele existente pe piață la ora actuală. Dacă ținem cont de precizarea inteligente, de fapt e vorba de înlocuirea unor calculatoare și imprimante vechi, demult depășite, cu altele noi. Așadar, funcționarii ministerului lucrau cu calculatoare și imprimante de pe vremea Epocii de piatră a IT-ului. Florin Spătaru e ministru de aproape un an. Trebuia să vină Programul de economisire a energiei ca să observe că subordonații săi lucrau cu instrumente vechi și prin asta nu atît consumatoare de energie, cît mai ales proaste.

Senzorii de lavoare se găsesc în orice toaletă de pe orice aeroport european. Nu pentru că fac economie la apă, ci pentru că e o chestiune de minimă civilizație să beneficiezi cînd te speli pe mîini de un astfel de instrument. N-aveau dreptul funcționarii ministerului Economiei la minima civilizație?

Trebuia să vină Ursula von der Leyen pentru ca ministrul PSD-ist să se gîndească la asta?De cînd a ajuns ministru Florin Spătaru nu țin minte ca ministerul Economiei să se fi remarcat prin ceva. Așa cum am spus, e un minister înființat pentru ca PSD și PNL să aibă ce împărți.Participarea la Mărețul Proiect de țară Schimbarea becurilor e primul și singurul semn că există și un minister cu acest nume în România.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button