Politică

Dan Tănasă îl execută silit pe primarul iredentist din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad

Tribunalul București a admis joi, 15 septembrie a.c., cererea de executare silită a Asociației Civice pentru Demnitate în Europa, condusă de Dan Tanasă, împotriva primarului UDMR din Sfântu Gheorghe, UDMR-istul Antal Arpad, pentru refuzul acestuia de a pune în executare o sentință definitivă prin care a fost obligat să respecte limba oficială de stat.

Tribunalul București a admis în data de 29 octombrie 2019 acțiunea Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, împotriva primarului din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, și l-a obligat pe edil să respecte limba oficială de stat în cazul inscripției cu denumirea Teatrului Tamasi Aron.

Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă în calitate de președinte, s-a adresat instanței de judecată pentru a-l obliga pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, lider al organizației UDMR Sfântu Gheorghe, să respecte caracterul de limbă oficială de stat al limbii române în cazul inscripției cu denumirea Teatrului Tamasi Aron din municipiul Sfântu Gheorghe.

Tribunalul București a dat dreptate reclamantei ADEC și l-a obligat pe primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, să respecte limba oficială de stat în România în cazul inscripției cu denumirea Teatrului Tamasi Aron care în prezent nu respectă limba oficială de stat, denumirea în limba minorității fiind amplasată pe același nivel cu limba oficială de stat.

Primarul UDMR Antal Arpad a atacat cu recurs sentința Tribunalului București însă în iunie 2020 Curtea de Apel București i-a respins cererea de recurs (detalii aici).

Pentru că după mai bine de doi ani de la rămânerea definitivă a sentinței UDMR-istul Antal Arpad nu a pus în executare de bună voie și în termenul legal de 30 de zile sentința Tribunalului București din octombrie 2019, ADEC s-a adresat Tribunalului București cu o nouă cerere prin care a solicitat demararea procedurii executării silite.

Sentința Tribunalului București în dosarul nr. 16605/3/2022 pe scurt (detalii aici): „Respinge excepțiile nulității cererii de chemare în judecată și inadmisibilității, ca neîntemeiate. Admite în parte cererea. Obligă pârâtul Primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, pentru neexecutarea sentinţei nr. 7248/29.10.2019 pronunţată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal în dosarul nr. 23700/3/2019. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând să fie depusă la sediul Tribunalului Bucureşti. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 15.09.2022”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button