Social

Arheologii au descoperit 169 de inele de aur. O femeie de acum 6.500 de ani le purta în păr

Arheologii din România au descoperit un depozit extraordinar de inele de aur antice pe care o femeie de acum 6.500 de ani le purta în păr.

Tezaurul a fost descoperit într-un mormânt din epoca cuprului. Acesta include 169 de inele de aur, 800 de mărgele din os și o brățară de cupru decorată în spirală. Întreg tezaurul a fost descoperit de o echipă de la Muzeul Țării Crișurilor din Oradea.

Bijuteriile au fost depuse alături de trupul unei femei „extrem de bogate” la o înmormântare, a declarat directorul muzeului, Gabriel Moisa. Arheologii au identificat rămășițele ca aparținând unei femei pe baza dimensiunii scheletului și a faptului că a fost îngropată fără arme. Scheletul a indicat, de asemenea, că era o femeie înaltă și bine hrănită. De asemenea, starea bună a dinților ei a oferit mai multe dovezi că făcea parte dintr-o ramură elitistă a societății.

Descoperirile datează de acum 6.500 de ani, din epoca cuprului

Călin Ghemiș, arheologul principal al proiectului, a descris tezaurul drept o „descoperire fenomenală”, spunând că „o astfel de comoară nu mai există în Europa Centrală și de Est”. Cu toate acestea, muzeul vrea să afle mai multe despre femeia cu care au fost îngropate comorile. Oasele au fost trimise la laboratoare din Târgu Mureș. De asemenea, rămășițe au fost duse și în Olanda pentru datare cu carbon și testare ADN.

„Vrem să aflăm cărei culturi a aparținut persoana respectivă și, de asemenea, dacă inelele au fost făcute din aur din Depresiunea Transilvaniei”, a spus Moisa. Săpăturile echipei au avut loc din martie până în iunie 2022. Pe lângă descoperirea incredibilă a înmormântării din epcoa cuprului, arheologii au găsit resturi din perioada neolitică, epoca bronzului, Imperiul Roman și epoca medievală. Săpăturile au fost făcute de-a lungul traseului unei noi autostrăzi în construcție în România, informează Agerpres.

Comori găsite în România

Pe aeroportul Otopeni, în luna iulie, au fost găsite 80 de artefacte culturale unice din patrimoniul Egiptului. Tezaurul a fost adus în România de doi libanezi. Totuși, ei au fost prinși de polițiștii de frontieră din România. Ulterior, piesele rare au ajuns la Muzeul Național de Istorie.

Monedele, statuile, bijuteriile datau din perioada romană. Din analizele preliminare, specialiștii de la Muzeul Național de Istorie al României, au stabilit că o bună parte din artefactele găsite la cei doi cetățeni libanezi sunt autentice și provin din Egipt.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button