Internațional

Președintele Cehiei: Cauza crucială din spatele crizei energetice este „fanatismul verde”. Soluția e să nu cedăm în fața Green Deal și să urmăm o politică externă suverană

În ciuda războiului cu Ucraina și a faptului că băncile centrale au tipărit trilioane de euro în dolari în ultimii ani, președintele ceh Miloš Zeman consideră că principala cauză a crizei energetice este „fanatismul verde”.

„Fie că se numește Green Deal sau orice altceva, mă tem. Totuși, nu voi mai fi aici când vom afla unde ne va duce nebunia verde. Eliminarea mașinilor cu motoare cu ardere internă va duce la apariția unei electromobilități mult mai solicitante.

Cei mai mari consumatori de energie electrică vor fi mașinile electrice cu o autonomie scurtă și un preț ridicat”, a spus Zeman, în timp ce i-a primit marți pe ambasadorii cehi la Castelul Praga.

Potrivit lui Zeman, soluția la criza energetică este să nu cedezi în fața Green Deal și să urmezi o politică externă suverană. El consideră că este esențial ca problemele care afectează suveranitatea țării să fie votate în continuare în unanimitate în Uniunea Europeană.

Zeman consideră că cooperarea în Grupul de la Vişegrad este benefică. Potrivit lui, este o prostie să fie pus la îndoială. V4 a împiedicat, de exemplu, introducerea obligatorie a cotelor de migrație în urmă cu câțiva ani, mai spune președintele ceh.

„Condamn atacurile venite de la unii la Bruxelles împotriva Poloniei și Ungariei”, a menționat el.

„Să nu privim problemele centrale ale politicii noastre externe prin prisma marii puteri. Am fi ridicoli. Suntem o țară mică și mijlocie, cu 80% din produsul nostru intern brut exportat. Am spus întotdeauna că sarcina principală a ambasadorilor noștri este să se ocupe de promovarea exportatorilor noștri pe piețele externe și, pe de altă parte, de a aduce investiții străine eficiente în Cehia”, a declarat președintele.

Zeman a criticat „gesturile provocatoare ale politicienilor municipali din Praga fără succes”, care ar fi complicat accesul exportatorilor la piața din China.

Președintele ceh a abordat și războiul din Ucraina, despre care a spus că se datorează agresiunii ruse. Potrivit acestuia, este necesar să ne întrebăm de ce s-a produs această agresiune.

„Președintele israelian mi-a oferit o explicație plauzibilă pentru această agresiune. Mi-a spus că Putin a atacat Ucraina în legătură cu capitularea NATO în Afganistan”, a spus Zeman.

Potrivit liderului ceh, Rusia se aștepta ca NATO să capituleze din nou. Din fericire, potrivit lui Zeman, acest lucru nu s-a întâmplat.

Zeman sprijină pe deplin furnizarea de arme către Ucraina și primirea refugiaților ucraineni în Republica Cehă. El mai crede că Cehia va participa la reconstrucția țării invadate. Cu toate acestea, ucrainenii trebuie să se aștepte la un război destul de lung și epuizant.

Întâlnirea ambasadorilor cehi a început luni cu un discurs al premierului Petr Fiala, care i-a încurajat pe aceștia să caute toate oportunitățile, chiar și până acum trecute cu vederea, din sectorul energetic. El a vorbit și despre a ajuta Ucraina să reziste agresiunii ruse cu cât mai puține pierderi.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button