Internațional

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei raportează pierderi de 174 miliarde de dolari

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.300 miliarde de dolari, a raportat miercuri pierderi de 1.680 miliarde de coroane norvegiene (174 miliarde de dolari) în primul semestru din 2022, după ce temerile privind o recesiune globală şi inflaţia ridicată au afectat acţiunile şi obligaţiunile, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Fondul suveran, gestionat de Banca Norvegiei, a înregistrat randament general negativ al investiţiilor de 14,4% în primele şase luni din acest an.

„Piaţa a fost caracterizată de majorarea dobânzilor, inflaţia ridicată şi războiul din Europa. În special acţiunile din sectorul tehnologic au avut o evoluţie slabă, cu un randament de minus 28%”, a afirmat directorul general Nicolai Tangen.

Înfiinţat în 1996, Fondul suveran de investiţii al Norvegiei este cel mai mare fond de acest fel din lume, în condiţiile în care deţine active de aproximativ 1.300 miliarde de dolari. Transformat în 1998 în Fond suveran de investiţii, el investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în obligaţiuni, acţiuni, proprietăţi imobiliare şi proiecte de energie regenerabilă. Fondul deţine acţiuni la peste 9.300 de companii din întreaga lume, controlând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial.

Toate sectoarele în care Fondul a investit au înregistrat randamente negative în primul semestru din 2022, cu excepţia energiei, unde randamentul s-a situat la 13%, în urma majorării preţului, ca efect al invadării Ucrainei de către Rusia.

Anul acesta, băncile centrale au majorat agresiv dobânzile, pentru a contracara nivelul ridicat al inflaţiei, ceea ce a dus la majorarea costurilor de împrumut şi la marje de profit mai scăzute pentru corporaţii.

În total, 68,5% din activele fondului erau investite în acţiuni, 28,3% în instrumente cu venit fix, 3% în imobiliare şi 0,1% în infrastructuri din domeniul energiilor regenerabile, la 30 iunie 2022.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button